door Anton Schelfaut in palnws.be .

Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) wil organisaties zoals Antifa en Extinction Rebellion aanmerken als terreurorganisaties. Dat bepleitte hij woensdagmiddag tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ziet dat anders. Hij wil geen organisaties verbieden omdat ze er een andere mening op nahouden.

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement interpelleerde Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) minister-president Jambon over de kunstwerken die de afgelopen maanden werden gevandaliseerd door klimaatactivisten. Ook Vlaanderen is niet gespaard gebleven van dergelijke acties. Zo werd in het Groeningemuseum in Brugge een schilderij van Jan Van Eyck gevandaliseerd. “Dit soort acties zijn niet goed te praten en helpen de klimaatzaak amper vooruit”, hekelde ze. “Ze hebben zelfs een contraproductief effect : mensen gaan zich net afkeren van de klimaatzaak.”

Ook minister-president Jambon toonde zich “verontwaardigd” over de methode van de klimaatactivisten. “Het doelbewust beschadigen van publieke goederen – en zeker cultuurgoederen – is onaanvaardbaar”, benadrukte hij.

Terreurorganisaties

Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) deelde de bekommernis van D’Hose. Maatregelen zoals extra beveiliging in musea zijn volgens hem goed op korte termijn, maar slechts een vorm van “symptoombestrijding”. Hij pleit ervoor om de oorzaak aan te pakken, en organisaties zoals Extinction Rebellion en Antifa toe te voegen aan de lijst van terroristische organisaties. Dat is een bevoegdheid van de federale regering.

Jambon is niet van plan om organisaties te verbieden omdat ze er een andere mening op nahouden. “We leven in een rechtsstaat. En in een rechtsstaat mag je vrije meningen uiten, zelfs als je het daar totaal niet mee eens bent.”

De minister-president beloofde wel dat mensen die overtredingen begaan streng gestraft zullen worden, ook al is dat geen bevoegdheid van de Vlaamse regering. “Maar ik heb niet de indruk dat de politie of de rechtsstaat in dit land zulke beschadigingen onbestraft laat”, besloot hij.

File:Extinction Symbol, Extinction Rebellion logo.jpg
logo Extinction Rebellion

Selectieve verontwaardiging

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout hekelde op zijn beurt de “selectieve verontwaardiging” van zijn collega’s, met name die van het Vlaams Belang. “Ik hoor de fractie van het Vlaams Belang luid roepen over deze actie, maar ze vindt het wel oké om met Zwanworsten naar kinderen te gooien”, sneerde hij.

Hoewel Vaneeckhout naar eigen zeggen bezorgd is over de potentiële schade aan kunstwerken, vraagt de groene politicus zich af waar de bezorgdheid over het klimaat is. De Groen-covoorzitter hekelde het gebrek aan klimaatambitie bij de Vlaamse regering en riep de beleidsmakers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Niet door op te roepen tot wat goedkope publieke verontwaardiging, maar vooral door klimaatbeleid te voeren.”

Ook Vlaams Parlementslid Katia Segers (Vooruit) benadrukte dat haar partij elke vorm van vandalisme veroordeelt, maar pleitte tegelijkertijd voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

File:AFF-logo.jpg
een terreurorganisatie ?

De houding van Vaneeckhout en Segers was een doorn in het oog van Jambon, die had gehoopt dat beide parlementsleden duidelijker afstand zouden nemen van het vandalisme. “Er zijn duizenden middelen om actie te voeren, van de meest gerechtvaardigde tot de meest absurde. (…) Maar sleep er geen vergoelijkingen bij van het beschadigen van mooie dingen in onze maatschappij.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.