Raadslid Isabelle De Meese (pH7) vroeg hoe het in Hove staat met het flankerend onderwijsbeleid ? “De gemeente is decretaal verplicht om alle scholen op haar grondgebied dezelfde voordelen toe te kennen als de scholen die ze zelf inricht. Hoe staat het hiermee in Hove ?” wilde de interpellante weten.

Schepen voor Onderwijs Gerda Lambrecht (N-VA) gaf een uitgebreid antwoord : “Ik heb in november jl. de vraag gesteld aan Rob, afdelingshoofd Mens, om het flankerend onderwijsbeleid onder de loep te nemen.

We denken bij ‘flankerend’ onderwijsbeleid veelal alleen aan de zogenaamde sociale voordelen die de gemeenten aan de scholen verschaft. Die sociale voordelen hebben een verplichtend karakter. Zodra het lokaal bestuur zo een sociaal voordeel aan één school toekent, is het verplicht om dit voordeel ook aan de andere scholen aan te bieden.

De sociale voordelen zijn :

  • Ochtend-, avond- en middagtoezicht
  • Ter beschikking stellen van de gemeentelijke infrastructuur
  • Toegang tot het zwembad (uitgezonderd één jaar zwemmen dat ten laste wordt genomen door de Vlaamse Gemeenschap)
  • Leerlingenvervoer van huis naar school en terug

Deze voordelen zijn dus verplicht toe te kennen aan alle scholen als het lokaal bestuur het voordeel aan één school toekent. Andere voordelen zijn meer vrijblijvend. Die moeten pas aan alle scholen worden toegekend als het lokaal bestuur het voordeel aanbiedt aan één school waarvan het lokaal bestuur niet zelf de inrichter is. Het lokaal bestuur mag zo een ander voordeel dus wel alleen aanbieden aan de eigen school.

De gemeenteraad besliste in het verleden (laatste GR-besluit 25 juni 2012) om volgende sociale voordelen aan te bieden :

  • De kosten voor het middagtoezicht
  • Toegang tot de gemeentelijke infrastructuur
  • Kosten van de toegang tot het zwembad voor de leerlingen van de kleuter- en lagere scholen (uitgezonderd 1 jaar dat de Vlaamse Gemeenschap financiert)

Ik heb de vraag gesteld aan Rob om hier werk van te maken omdat we als lokaal bestuur veel meer doen dan enkel die sociale voordelen aanbieden.

Wat bieden we de scholen dan nog aan :

  • Scholenveldloop
  • Huiswerkbegeleiding
  • Zomerschool
  • Fietsexamen
  • Scholenveldloop
  • Dodehoekoefening
  • Sinds vorig jaar ook verkeers-educatieve fietstocht HEKLA.
  • Natuurprojecten (b.v. onlangs de boomplantactie)
  • En vanaf dit schooljaar hernemen we de theatervoorstelling.

Al deze initiatieven worden per definitie aangeboden aan alle Hovese scholen. Er is een gestructureerd overleg met de directies van de scholen (ongeveer 3 tot 4 keer per jaar) waarop deze initiatieven worden afgetoetst en verder besproken. Op die manier proberen we een aanbod te doen dat een meerwaarde voor de scholen biedt, waar draagvlak en interesse voor is bij de scholen en dat in hun agenda past. We merken een grote betrokkenheid van de directies bij dit scholenoverleg.

Het is voor ons belangrijk dat de initiatieven die we nemen worden aangeboden aan alle scholen, ook al is dat niet verplicht. Op die manier realiseren we nu al een gelijke behandeling van elke leerling in Hove.

Zoals gezegd stond al op onze agenda om het flankerend onderwijs verder vorm te geven. Bedoeling is om een visie te formuleren die een kader biedt voor bestaande en nieuwe initiatieven, ruimer dan enkel de sociale voordelen met verplichtend karakter.

Rob deed bij de buurgemeenten al navraag over hoe daar het flankerend onderwijsbeleid vorm wordt gegeven. Het blijkt dat dit ook bij de buurgemeenten groeimarge heeft. Hij deed ook al een rondvraag bij de scholen om de organisatie van hun ochtend- middag- en avondtoezicht in kaart te brengen.

We hadden in november hierover ook contact met het OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten). De medewerkers van OVSG boden aan om ons hierbij te ondersteunen aangezien het hoe, wat en waarom van een uitgewerkt flankerend onderwijsbeleid niet altijd even eenvoudig is. We lieten OVSG al weten graag gebruik te maken van dat aanbod. We wachten nog op een concrete datum voor overleg.

In die uitgewerkte visie zal vanzelfsprekend ook aandacht zijn voor de opvang en het busvervoer. In afwachting blijven de afspraken die de gemeenteraad hierover maakte in 2012 gewoon gelden. De huidige voorwaarden blijven gelden voor de scholen.

Bedoeling is om een uitgewerkte visie te hebben tegen het begin van het schooljaar 2023-2024.”

Foto’s © Gazet van Hove.