door Wannes Neukermans in palnws.be .

Tussen 2017 en 2021 werd door de federale overheid zo’n 750.000 euro uitgetrokken, ter bevordering van KMO’s en zelfstandigen. 35,3 procent daarvan ging naar Wallonië, 56,2 procent vloeide richting het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Dat het geld voornamelijk naar hobbyclubjes in Brussel en Wallonië vloeit, vraagt om een grondige verklaring”, reageert fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg.

Barbara Pas

Van de 1.214.859 zelfstandigen en helpers die in België wonen, bevindt het merendeel (62,2 procent) zich in het Vlaams Gewest. Het aantal zelfstandigen per 1.000 is ook het allerhoogst in Vlaanderen (113,6). Van de btw-plichtige kmo’s bevindt ook het merendeel zich in Vlaanderen. Wallonië is goed voor 25,5 procent en Brussel voor 10,5 procent.

Caviar and Tinder

Toch vloeide tussen 2017 en 2021 slechts 8,5 procent van het federale budget ‘ter bevordering van KMO’s en zelfstandigen’ naar Vlaanderen. “Dat is op zich erg problematisch te noemen”, reageert Barbara Pas (Vlaams Belang). Bovendien blijkt uit het antwoord dat bevoegd minister Clarinval (MR) gaf aan Pas dat er geld ging naar een aantal absurditeiten.

Zo ging er geld naar de Belgische Duivenbond, het Maison de Laïcité van Aarlen en de Federation of Table Masters. “Bij die laatste kan je bijvoorbeeld een masterclass ‘Caviar and Tinder’ volgen”, aldus Pas. “Wat dat nog te maken heeft met het ondersteunen van de middenstand is onduidelijk.” Volgens de VB-politica is het goed dat kleine ondernemers ondersteund worden vanuit de federale overheid. “Maar dat de weinige budgetten hiervoor dan verkwanseld worden aan allerhande gezelligheidsclubjes en Vlaanderen overduidelijk benadeeld wordt, is onaanvaardbaar.”