door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Een politieagent, brandweerman of ambulancier die in Brussel wordt tegengewerkt, geprovoceerd of zelfs aangevallen lijkt tegenwoordig een fait divers. Op oudejaarsavond is het zelfs zo dat er altijd politiebegeleiding mee uitrukt bij interventies in bepaalde wijken. Dat vertelt Stijn Hufschmitt (42), brandweerman en ambulancier in Brussel, en afgevaardigde van het VSOA-syndicaat. Dat er tijdens de laatste avond van 2022 ambulanciers bekogeld werden met vuurwerk na een mislukte reanimatie, verbaast hem amper.

Het hele jaar door heerst er in bepaalde wijken een sfeer van animositeit tegen hulpdiensten. Dat is vooral in de wijken met sociale woonblokken. “De cités, zoals wij zeggen”, reageert Hufschmitt. In het verkeer worden ambulances en brandweerwagens moedwillig geblokkeerd. Geen voorrang verlenen, de pas afsnijden… “Heel raar, want als het voor hun familie zou zijn, willen ze ook dat we snel ter plaatse zijn.”

Excuses om rel te schoppen

“Het gaat altijd over mensen met een migratieachtergrond”, antwoordt de ambulancier wanneer hem gevraagd wordt welke mensen zich vijandig opstellen tegen hulpdiensten. Waarom ze dat doen, is voor hem even duidelijk: “Ze proberen ons te provoceren om een reactie uit te lokken. Zodanig dat ze opnieuw een excuus hebben om de boel op stelten te zetten.”

Het gaat zelfs zo ver dat de Brusselse hulpdiensten bij aankomst op een interventie eerst allerhande voorzorgsmaatregelen moeten nemen voordat ze zich met slachtoffers kunnen bezighouden. “De ambulance parkeren, deuren op slot… Anders gebeurt het dat ze medicijnen stelen, of zelfs met de ambulance proberen wegrijden.”

discussie met de politie tijdens betoging

Die tijd gaat vaak ten koste van de zorg die ze eigenlijk moeten toedienen. “Wij willen ons focussen op onze interventie, waarbij het soms over leven en dood gaat. Wij hebben op zulke momenten geen tijd om ons bezig te houden met agressie, terwijl zij er hun nationale sport van willen maken.”

No-gozones

Bepaalde wijken, zogenaamde no-gozones, zijn op de gps-systemen van brandweermannen en ambulanciers zelfs ingekleurd. Ze doen dienst als waarschuwing voor de hulpverleners. “Dus de instanties weten heel goed dat de problemen er zijn”, aldus Hufschmitt.

Omdat ze niets merken van de beloofde nultolerantie voor geweld tegen hulpdiensten, besluiten de Brusselse ambulanciers en brandweerdiensten nu te staken. “Wij worden nog steeds met te weinig respect behandeld. ‘Los het maar op’.”

Volgens Hufschmitt is er te weinig begrip voor de moeilijke omstandigheden waarin ambulanciers in Brussel moeten werken. “Je kan met oudejaarsavond niet bij je familie zijn en dan word je nog eens aangevallen en belemmerd terwijl je gewoon je job wil doen. Beeld je maar eens in hoe je nadien thuiskomt, hé.” “We zijn het gewoon beu. De boel op stelten zetten tijdens het WK: ook al hebben ze gewonnen, dan nog breken ze het kot af. Nu en vorig jaar tijdens oudjaar… Nooit worden er sancties getroffen”, reageert Hufschmitt. “Waardoor die gasten ook zelf beseffen dat ze altijd carte blanche hebben. En dat zijn we beu. Wij moeten niet de uitlaatklep van hun frustraties zijn.”

foto’s (c) Gazet van Hove.