Op de laatste Hovese gemeenteraad kwamen twee dames van de plaatselijke Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) een voorstelling geven van hun dienst.

Deze bestaat al 21 jaar in Hove en is er op schooldagen van 7.00u. tot 8.30u. en van 15.30u. tot 18.30u., op woensdagnamiddag van 12.00u. tot 18.30u. Tijdens de vakantieperiodes van 7.00u. tot 18.30u.

Op 1 januari 2022 heeft men een kwaliteitslabel kleuteropvang ontvangen voor hun organisatorisch beleid, toegankelijkheid, medewerkersbeleid en motivering en evaluatie.

Sedert 1 juli 2022 is er een pedagogische coach in dienst voor 26,6 uren per week en een coördinator voor 30,4 weekuren. Verder zijn er 9 kinderbegeleidsters in dienst. Er zijn wel veel personeelswisselingen wegens zwangerschap, ontslag, ziekte, betere voorwaarden ergens anders, enz…

Het is moeilijk om personeel te vinden. Daarom schakelt men vrijwilligers in, ook jobstudenten. Voor de zomervakantie hoopt men op drie jobstudenten.

Opleidingen

De medewerkers krijgen verschillende opleidingen om beter in hun vakgebied te staan, soms digitaal door Opvang Vlaanderen. Ook vormingen over autisme, levensreddend handelen, praten met ouders, creativiteit, gemachtigd opzichter, EHBO.

Tarieven

Op schooldagen : 0,9 euro / half uur      –    sociaal tarief : 0,45 euro / half uur

Vakantiedagen langer dan 6 uur : 11 euro  –  sociaal : 5,5 euro

Tussen 3 – 6 uur : 6 euro      –      sociaal : 3 euro

Minder dan 3 uur : 4 euro     –  sociaal : 2 euro

Vanaf september 2022 is er een sterke stijging van het aantal opgevangen kinderen, + 20 meer per dag.

Werking

Er zijn drie leeftijdsgroepen

Themawerking tijdens schoolvakanties

Open speelaanbod

2 x jaar ZIKO-observaties : ZiKo is het instrument om je kinderopvanglocatie te evalueren door een groep kinderen te observeren. ZiKo-Vo is een instrument om de evolutie van een kind op te volgen. Beide instrumenten kijken hoe kinderen zich voelen in de kinderopvang en of ze geboeid bezig zijn.

Uitwerking taalbeleid : niet alle kinderen spreken thuis Nederlands

Verbeterprojecten : alle ontwikkelingsdomeinen aan bod laten komen, speelhoeken scheppen, kinder- en ouderparticipatie.

Administratie

In 2022 was er geen controle van Opgroeien (corona)

Jaarverslag maken

Programma vakantieweken

Samenwerking : BKO is slechts een klein onderdeel van alle initiatieven rond kinderopvang (muziekschool, danslessen, voetbal, tekenschool, moviemento).

Bezettingsgraad

In 2022 was dit gemiddeld 80,2 kinderen per maand. In 2023 is dit gestegen naar 103. In 2022 zijn er 128 nieuwe inschrijvingen binnen gekomen.

Er is grote vraag voor kleuteropvang tijdens de schoolvakanties.

BKO werkt met alle Hovese scholen, uitgezonderd Ritmica want die hebben hun eigen opvang. De laatste tijd is er een sterke stijging vanuit ’t Groen schooltje.

Ouderbijdrage :

In 2022 was dit 74.432 euro. De toelage van Kind & Gezin was 12.652 euro.

Volgens schepen Gerda Lambrecht (N-VA) “moet de meerprijs nog allemaal besproken worden. We gaan kijken bij de buren, vergelijking met mate. Niet alle subsidies dekken de kosten van BKO. Er is een gebrek aan personeel”.

Foto’s © Gazet van Hove.