door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Bart De Wever maakte de website van de Vrije Universiteit Brussel heel even de drukst besproken internetpagina op Twitter in Vlaanderen. De N-VA-voorzitter heeft een nieuw boek geschreven over het woke-fenomeen, en haalde in een interview met De Standaard de VUB-website aan als voorbeeld van hoe de ideologie ook hier voet aan wal krijgt. “Weet u wat er letterlijk op de site van de VUB staat ? ‘De universiteit, als ruimte en instituut, is gebaseerd op witte, mannelijke, heteronormatieve fundamenten en is een voortzetting van kolonialiteit’”, aldus De Wever.

De pagina in kwestie verwijst naar het studentenproject ‘WeDecolonizeVUB’ en draagt de titel ‘De VUB, safe space voor iedereen !’. Op Twitter waren factcheckers er als de kippen bij om erop te wijzen dat het ‘slechts’ om een studentenproject ging dat gehost werd op de webpagina van de VUB. Al doet die ‘nuance’ natuurlijk niets af van de woorden van De Wever.

campus VUB

Obsessie met ras

Zoals de meeste woke-adepten zijn de m/v/x’en van WeDecolonizeVUB wel erg geobsedeerd door ras en staat de webpagina vol nietszeggend woke-jargon. “De universiteit, als ruimte en instituut is gebaseerd op witte, mannelijke, heteronormatieve fundamenten en is een voortzetting van kolonialiteit, het is daarom essentieel om het zogenaamde universele karakter van eurocentrische kennis te deconstrueren en verschillende kennis, kennisproducties en pedagogieën te hercentraliseren om de onevenwichtigheid in kennis aan te pakken die de universiteit in stand houdt”, klinkt het, in één zin.

“Het idee van een bibliotheek – niet te verwarren met de universiteitsbibliotheek – vloeit hier dan ook uit voort – de deconstructie van een westers gedomineerd wereldbeeld”, luidt het verder. “Die bibliotheek biedt zowel fictie als non-fictie boeken aan van geracialiseerde auteurs uit alle continenten. Daarnaast organiseren wij ook evenementen en hebben wij een onlineplatform met interessante aanbevelingen om studenten kennis en theorieën aan te reiken die door de universiteit worden gemarginaliseerd.”

“Het universele en vermeende neutrale karakter van de universiteit is niet alleen een epistemologisch probleem, het genereert ook onderdrukkende structuren die op de campus ruimtes creëren van onderdrukking en geweld dat wordt ervaren door geracialiseerde studenten”, klinkt het tot slot. “WeDecolonizeVUB streeft daarom ook naar het creëren van veilige(re) ruimtes voor raciale studenten waar ze hun aspiraties, frustraties, strijd, vreugde, enzovoort kunnen uiten.”

ook woke

VUB niet alleen

De VUB is niet de eerste of de enige Vlaamse universiteit die een platform geeft aan woke-initiatieven. Zo betuigde de UAntwerpen zelf – dus niet via een of ander studentenproject – in 2020 steun aan de Black Lives Matter-beweging. De Antwerpse universiteit sloeg daarop aan het dekoloniseren en pakte sindsdien uit met onder meer woordenlijsten, safe spaces en aula’s die naar Patrice Lumumba vernoemd werden.

erg woke-unief
Patrice Lumumba : eerste Congolese premier werd vermoord met medeweten van het Belgisch koningshuis …

foto’s (c) Gazet van Hove & wikipedia