door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .
Iets meer dan een jaar na het begin van de Russische invasie in Oekraïne laat de PVDA stilaan haar schroom vallen om de Chinese kaart te kiezen. Twee zondagen geleden trok ze mee op in een vredesbetoging die vooral uitblonk door kritiek op de westerse wapenleveringen aan Oekraïne. En verleden week liet PVDA’er Jos D’Haese tijdens een interview met de VRT optekenen dat hij de Verenigde Staten een groter gevaar voor de wereldvrede vindt dan China.
Tijdens de eerste maanden van de oorlog in Oekraïne wist de PVDA zich eigenlijk niet goed een houding aan te meten over het conflict. De partij die er anders altijd als de kippen bij is om elders in de wereld Amerikaanse agressie en imperialisme in de scherpste bewoordingen aan te klagen, kreeg het maar niet opgebracht om een brutale invasie in een buurland en gruwelijke oorlogsmisdaden zoals in Boetsja onvoorwaardelijk te veroordelen.
Maar naarmate China meer en meer de kaart van Moskou begint te trekken, herwint de PVDA haar zelfvertrouwen om opnieuw imperialisme en wapenleveringen aan de kaak te stellen. En dan vooral Amerikaans imperialisme en westerse wapenleveringen. Wie op de website van de PVDA haar oproep voor onderhandelingen eens gaat nalezen, merkt dat de communisten het vooral moeilijk hebben met de westerse wapenleveringen aan Oekraïne. Over de Iraanse en de Noord-Koreaanse wapenleveringen aan Rusland wordt echter met geen woord gerept, en al zeker niet over de poging tot een verdoken levering vanuit China.
De PVDA is het al jaren gewoon om twee maten en twee gewichten te hanteren
Russische of Chinese invasies niet het probleem
Niettegenstaande de PVDA de oorlog in Oekraïne een humanitaire ramp noemt, laat ze na daarvoor een verantwoordelijke aan te duiden. De centrale infrastructuur van het land is verwoest, merkt de partij op, zonder te zeggen wie die centrale infrastructuur verwoest heeft. Misschien ligt het aan ons, maar we hebben sterk de indruk dat de partij ten gronde niet echt een probleem heeft met de Russische invasie op zich, wel met de Oekraïense zelfverdediging die het Russische leger verplicht om het land plat te bombarderen. Dat er geen onderhandelde vrede tot stand kwam, wijt de partij volledig aan westerse leiders die volgens haar de onderhandelingen saboteerden, en tegenwoordig zelfs botweg weigeren. In de oproep is het met een vergrootglas zoeken naar passages die zelfs nog maar miniem afwijken van het standpunt van Moskou of Peking.
Als de partij al een probleem heeft met de Russische invasie, of bijvoorbeeld ook de Chinese bezetting van Tibet of de Chinese repressie tegenover de Oeigoeren in Xinjiang, dan toch vooral dat internationale veroordelingen daarover wel eens in de kaart van de Verenigde Staten zouden kunnen spelen. En terwijl de partij er nooit een probleem van maakt om de Verenigde Staten voor al het kwaad in de wereld verantwoordelijk te stellen en hen aan te klagen, ontziet ze China en Rusland systematisch omdat ze “geen nieuwe koude oorlog willen”. De communisten zijn het al jaren gewoon om op die manier twee maten en twee gewichten te hanteren.
TikTok of Facebook ?
Omgekeerd scheert Vlaams Parlementslid Jos D’Haese TikTok en Facebook dan wel weer over dezelfde kam, niettegenstaande er toch een duidelijk verschil is tussen de manier waarop en waarom Chinese IT-bedrijven allerlei persoonlijke gegevens verzamelen en hun Amerikaanse concurrenten. Wanneer de Amerikaanse bedrijven gegevens verzamelen, is dat in de eerste plaats om er een stevige dollar aan te verdienen en om hun commerciële macht te bestendigen. Heeft een Amerikaans bedrijf een politieke agenda, dan nog vaker een woke en antiwesterse agenda dan iets anders. Een vrijwillige samenwerking met de Amerikaanse geheime diensten kan je daardoor trouwens zo goed als zeker uitsluiten, maar neem anderzijds toch maar gerust aan dat er toch een zekere vorm van infiltratie zal zijn.
Bij TikTok en andere Chinese bedrijven ligt dat allemaal wel een tikkeltje anders. Die staan gewoonweg onder de politieke controle van de Chinese communistische partij en elke Chinese werknemer kan er hoe dan ook ieder ogenblik met de Chinese wet in de hand gedwongen worden inlichtingen te verstrekken aan de Chinese geheime dienst. “Facebook en andere Amerikaanse sociale media hebben ook veel info gebruikt van ons, burgers”, aldus Jos D’Haese, en naar de letter heeft hij daarin gelijk. Toch zit er een wereld van verschil tussen de manier waarop en waarom Chinese en Amerikaanse bedrijven die gegevens gebruiken.
Geen cordon sanitaire
Ondertussen blijft het angstaanjagend dat bijna een op vijf Walen van plan is om bij de volgende verkiezingen voor de ‘Chinezen’ van de PTB te kiezen. In Franstalig België tilt men er wel zwaar aan dat Georges-Louis Bouchez in debat zou treden met Theo Francken over de toekomst van dit land. Maar van een cordon sanitaire tegenover een Chinees-communistische partij is er vooralsnog geen sprake. Meer zelfs, in 2018 bood Paul Magnette de PTB enkele schepenzetels aan in het college van Charleroi. Wie houdt hem tegen om dat in 2024 opnieuw te doen ?
foto’s (c) Gazet van Hove, cover : Mao, Chinees communistenleider en massamoordenaar.