HEEMKUNDE

KW-Linie – Bunker VB17

Sommige lezers zullen misschien denken aan enkele robuste villa’s in onze gemeente die er nogal uitzien als een “bunker”, enkel het kanon of de geschutskoepel ontbreekt er soms nog bij.

Niets is minder waar. Deze historische militaire bunker VB17, gelegen achter een aantal woningen aan de Lintsesteenweg aan de rand van een bos in de buurt van het waterzuiveringsstation, was een verbindingspunt of connectiekamer en was onderdeel van de KW-Linie (Koningshooikt – Waver), een Belgische verdedigingslinie die werd aangelegd tussen september 1939 en mei 1940 tegen een mogelijke Duitse invasie. Met moeite kon onze Hovese bunker één militair huisvesten.

In het begin van de dertiger jaren van vorige eeuw werd de oorlogsdreiging van het Hitler-regime in Duitsland steeds groter. De Belgische militaire verdediging was grotendeels gebaseerd op het Albertkanaal tussen Antwerpen en Luik. Men hoopte om de Duitsers zolang mogelijk tegen te houden tot er geallieerde hulp ter plaatse zou komen. Hiervoor moest de KW-Linie worden opgericht. Het was vnl. een bunkerlinie met permanente versperringen zoals anti-tankversperringen, bunkers, mijnenvelden, loopgraven en prikkeldraadversperringen. Ze begon aan het Fort van Koningshooikt (Lier) en liep over de Dijle (Leuven) zo tot in Waver. Men hoopte dat de moerassige riviervallei een moeilijke hindernis zou vormen voor oprukkende tanks. Zie de rol van de rivier de Ijzer in de Eerste Wereldoorlog. De KW-Linie werd eerst opgericht door dienstplichtigen en nadien werd veel werk overgenomen door gespecialiseerde firma’s.

P1040297

Militair-strategisch heeft de KW-Linie in de Duitse opmars van mei 1940 bijna geen enkele rol gespeeld. De Duitse pantsers reden er meestal zo overheen. Frankrijk had de Maginot-linie en Duitsland de Siegfried-linie. Vandaag staan er aan de Zwitserse grenzen nog soortgelijke militaire verdedigingslijnen opgesteld.

Heden ten dage ligt onze Hovese bunker er maar verlaten bij. Er huizen enkel fazanten en ander klein plaatselijk wild in. Misschien is dit stukje historisch erfgoed de ideale plek om door de plaatselijke Heemkundige kring “De Markgraaf” en de oud-strijdersverenigingen eens onder handen genomen te worden en opgesmukt om daarna getoond te worden aan het grote publiek – en de schoolkinderen – in het kader van geschiedkundige vorming. Misschien kan men ook een kleine brochure publiceren i.s.m. met de Simon Stevinstichting, een vereniging gespecialiseerd in militaire archeologie en geschiedenis. Een aantal borden met geschiedkundige uitleg zouden als een hele vooruitgang zijn.

P1040298

Men moet de bunker bezoeken via een omweg langs de ingang van het Uilenbos aan de Lintsesteenweg, want rechtstreeks via de Lintsesteenweg loopt de weg over enkele private eigendommen en de bewoners zijn niet zo opgezet met dagelijkse bezoekers die in hun kookpotten komen kijken.

Lees deze bondige brochure over Hove om je gemeente beter te leren kennen :

brochure VTBKultuur

Nog enkele exemplaren beschikbaar bij Punt Komma Kapelstraat Hove.

Foto’s © Gazet van Hove.