door Anton Schelfaut in palnws.be .

Brussels Parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) reageert misnoegd op de negatieve houding van collega-volksvertegenwoordiger Margaux De Ré (Ecolo) ten aanzien van de aanwezigheid van zijn partij op de Brussels Pride. Volgens Verstraeten zijn er binnen zijn partij zelfs homoseksuele leden en mandatarissen die uit angst voor geweld vanuit de holebigemeenschap – mede aangewakkerd door Ecolo – niet durven deel te nemen aan het evenement. “Dat kan echt niet door de beugel”, reageert hij.

Brussels Parlementslid Margaux De Ré (Ecolo) is niet opgezet met de aanwezigheid van MR en N-VA op de parade van de Brussels Pride die vandaag door de hoofdstad trekt. Dat maakte ze begin deze week duidelijk door een reactie van een Instagram-volger – die nochtans dreigde met geweld tegen de ‘transfobe’ partij MR – te liken. In plaats van het dreigement te veroordelen of te verwijderen, goot ze extra olie op het vuur door op te merken dat ook N-VA aanwezig zal zijn.

Gilles Verstraeten, die voor N-VA in het Brussels Parlement zetelt en zelf lid is van de regenbooggemeenschap, noemt de houding van zijn collega “schandalig” en “beneden alle peil”, maar is niet verbaasd. “We zijn het intussen gewoon dat Ecolo een degoutant beeld van ons probeert te schetsen dat niet strookt met de realiteit”, reageert hij.

een gewelddadige bende

Angst voor geweld

Verstraeten kaart aan dat heel wat homoseksuele leden en mandatarissen van N-VA – die wel aanwezig zijn op de Antwerp Pride – niet durven deel te nemen aan de Pride in Brussel. “Niet uit angst voor geweld van mensen die tegen de regenbooggemeenschap ageren, maar uit angst voor geweld vanuit die gemeenschap zélf”, hekelt hij. “Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig ? Dat is complete waanzin.”

De schuldigen daarvoor moeten zich volgens Verstraeten dringend bezinnen. “Ze zijn het bedje aan het spreiden voor diegenen die ons geen warm hart toedragen”, waarschuwt hij.

Wetgevend werk

Verstraeten ontkent met klem dat N-VA een homo- of transfobe partij zou zijn. Daarvoor beroept hij zich onder meer op het wetgevend werk van zijn partij. Zo heeft N-VA het homohuwelijk en de mogelijkheid voor koppels van hetzelfde geslacht om kinderen te adopteren, mee goedgekeurd. Partijgenote Elke Sleurs heeft het als staatssecretaris voor Gelijke Kansen dan weer mogelijk gemaakt om van geslacht te veranderen zonder voorafgaande chirurgische ingreep. Zuhal Demir stelde in diezelfde functie een interfederaal actieplan tegen homo- en transfobie op.

“N-VA heeft op beleidsmatig vlak steeds haar verantwoordelijkheid genomen”, benadrukt Verstraeten. “Mijn partij staat al jaren en blijft staan voor een inclusief beleid.”

Tot slot wijst hij erop dat N-VA met Lorin Parys tot voor kort over een openlijk homoseksuele ondervoorzitter beschikte. Voormalig Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) ontving in 2018 de Çavaria Campaign Award voor zijn politiek werk als rapporteur voor de rechten van LGBTI bij de Raad van Europa.

foto’s (c) Gazet van Hove.