Het grote misverstaan

Heel-Nederlandse vlag

Vlaanderen en Nederland eengemaakt ? Is dit een utopie of kan het morgen realiteit zijn ? Karel Luyckx ging op zoek naar de mening van bekende Nederlanders en Vlamingen over dit heikele onderwerp. Met als resultaat enkele tientallen denkers, wetenschappers of gewone mensen die spontaan gehoor gaven aan de vermetele initiatiefnemer. Van de erevoorzitter van het Vlaamse parlement tot gevierd cabaretier, naast geleerde professoren, een filosoferende huisvrouw, een stoere zeebonk en geprezen columnisten.

MET BIJDRAGEN VAN :

KEES MIDDELHOFF (†) – THIERRY BUTEZ – DERK JAN EPPINK – JOOST HINTJENS – MARLIES LAMONT–BROUWERS – MIGUEL TIMMERMANS – PAUL VAN VLIET (†) – NICOLINE VAN DER SIJS – KELLY KEASBERRY – EDDY SERIE – PETER DEBRABANDERE – MARINEL GERRITSEN – ANKIE GIJSEL – VIK EGGERMONT – MATTHIAS STORME – GERARD DEN BURGER – ALEXANDER KAREL EVRARD – KURT LAPERE – MARITA MATHIJSEN – JAN PEUMANS – HENK HOUWAART – ELLY VAN DER SMISSEN – IEM AL BIYATI – IGNACE LOWIE – JAN NECKERS – ULRICH VAN SPITAEL – MARLEEN TOLLENAERE – HANS NELIS – PHILIPPE DEGRANDE .

Het grote misverstaan

Karel Luyckx, Het grote misverstaan. Nadenken over de hereniging van de Nederlanden, Uitgeverij Sterck & De Vreese, Gorredijk (NL), 2023, 208 blz., ISBN9789464710618, € 27,50.

vooraf :

Al ben ik enkele jaren geleden als geboren en getogen Antwerpenaar in Zeebrugge aangespoeld, als de burgmeester van mijn geboortestad iets te vertellen heeft, spits ik maar al te graag mijn oren.
Wat niet betekent dat ik het altijd met hem eens ben. Zo bepleitte Bart De Wever onlangs op termijn de hereniging van Vlaanderen met Nederland in een nieuwe confederale staat. ‘Het is een persoonlijk standpunt en het publiek is er nog niet rijp voor, maar wat vandaag ondenkbaar is, kan morgen realiteit zijn,’ voegde hij er omzichtig aan toe.
Een interessant gegeven en nog maar eens een uitdaging voor iemand die als journalist en auteur al lang op zijn lauweren had moeten rusten. Een jaar geleden rijpte het idee om een aantal bekende Nederlanders en gevierde Vlamingen, naast enkele ‘stemmen uit het volk’, hun zeg te laten doen over dit controversiële onderwerp, en het te bundelen in boekvorm. Dit is het resultaat.
Het stond iedere deelnemer vrij om het denkbeeld van Bart De Wever toe te juichen of met de wijsvinger tegen het voorhoofd te tikken. Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is. Het was maar de vraag wie aan het project zou willen meewerken.

Ik mocht enkele tientallen keren het ‘Allelujah’ van Händel aanheffen telkens als een doorbrave ziel – en niet van de minsten – zich bereid verklaarde een bijdrage te leveren aan het project. Waarbij ik keer op keer, al had ik niet anders verwacht, aangenaam verrast werd door de kwaliteit van het geleverde werk.
Enkele tientallen welwillende karakters, die ieder in hun eigen stijl hun visie geven over een heikel onderwerp. De erevoorzitter van het Vlaams Parlement naast een vermaard cabaretier en een student samen met geleerde professoren. Zonder de filosoferende huisvrouw en de stoere zeebonken te vergeten die hun steentje bijdroegen, omdat een vermetele initiatiefnemer het ze vroeg. Is een beter bewijs denkbaar dat het aangesneden onderwerp leeft aan beide kanten van de grens die door de Lage Landen loopt ? De verschillende visies, invalshoeken en ervaringen die in het boek aan bod komen, zijn al even uniek.
Het zal je als auteur maar overkomen. Ik heb woorden te kort om de met een peperkoeken hart begiftigde medewerkers uit de grond van mijn hart te danken voor hun vrijwillige bijdragen die dit boek gestalte geven. Tevens waardering voor Tom Lamont en Jaap Peters, die mij als dilettant in deze digitale big-tech-tijden terzijde stonden waar het nodig was.
De volgorde van de bijdragen heeft niets te maken met orde van belangrijkheid of voorkeur. Het is de vrije keuze van de samensteller met de bedoeling de pro’s, contra’s en ‘ik-weet-het-niets’ zo doeltreffend mogelijk tegen elkaar af te wegen en naast elkaar te doen uitkomen.
Ik had me voorgenomen dit boek op te dragen aan Kees Middelhoff, met wie ik een tijdlang een goede relatie onderhield. De voormalige medewerker van onder meer AVRO en de toenmalige BRT (Belgische Radio en Televisie) en auteur van Geschiedenis van Nederland en Vlaanderen is in 1917 in Purmerend geboren en overleed op 8 maart 2007.
Nadat ik jaren eerder de eer gehad had hem te interviewen, drong het tot mij door dat zijn heldere en doordachte boodschap beter verdiende dan onder het stof te verdwijnen. Dit bescheiden eerbetoon wil daartoe bijdragen.


Karel Luyckx.