In Kontich is de stedenbouwkundige verordening Algemeen Bouwreglement 3.1. van 2010 terug van toepassing. Dit is het gevolg van de vernietiging van het Algemeen Bouwreglement 2020 door de Raad van State.

Naar aanleiding van een juridisch conflict tussen Lokaal Bestuur Kontich en een projectontwikkelaar, diende de ontwikkelaar een vernietigingsprocedure in bij de Raad van State tegen de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Algemeen bouwreglement 2020.

De Raad van State besloot op 9 juni 2023 om het Algemeen bouwreglement 2020 ook effectief te vernietigen. De reden die ze hiervoor aanhalen, is het ontbreken van een plan-MER. Een plan-MER maakt een impactsanalyse van het plan op het milieu en de omgeving (in deze het bouwreglement 2020). Nochtans won Lokaal Bestuur Kontich tijdens de officiële procedure tot goedkeuring van het Algemeen bouwreglement 2020 advies in bij Team MER van departement Omgeving. Hun advies van 15 januari 2021 vermeldt dat er geen aanzienlijke negatieve milieueffecten op de omgeving te verwachten zijn. Een milieueffectenscreening beschouwden ze als voldoende, waardoor geen plan-MER nodig was om de gemeenteraad de stedenbouwkundige verordening definitief te laten goedkeuren. Deze goedkeuring volgde op 22 juni 2021.

Het college van burgemeester en schepen nam onmiddellijk kennis van de beslissing van de Raad van State en besliste om het Algemeen bouwreglement 2020 document van juni 2021 aan te vullen met een plan-MER alvorens het document terug ter goedkeuring aan de Gemeenteraad voor te leggen. We verwachten dat de procedure tot herbevestiging ongeveer een jaar in beslag zal nemen.

In afwachting geldt dan de voormalige stedenbouwkundige verordening Algemeen bouwreglement 3.1. en worden alle omgevingsaanvragen hieraan getoetst.

foto’s (c) Gazet van Hove.