door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Jean-Marie Dedecker (71) liet de afgelopen maanden in interviews geregeld optekenen dat hij een terugkeer van Lijst Dedecker (LDD) op nationaal niveau wel zou zien zitten. Een definitieve beslissing zou pas voor na de zomer zijn, maar verschillende betrokkenen vertellen wel dat er gesproken wordt. Concreet is het nog niet, maar het jeukt wel.

File:Logo LDD.png

Jean-Marie Dedecker werd in 2019 als onafhankelijke lijstduwer op een N-VA-lijst verkozen. Normaal zou hij na twee jaar zijn zetel doorgeven aan eerste opvolger Joren Vermeersch, maar uiteindelijk besloot Dedecker dat hij nog niet toe was aan zijn nationale pensioen.

“Vlaanderen als middel om tot een rechts economisch bestuur te komen” – Dimitri Dedecker

Gesprekken

En wat na 2024 ? “Ofwel trek ik me terug tot aan de waterlijn, ofwel is het nog één keer Brussel bestormen”, vertelde Dedecker ooit tijdens een gesprek. Burgemeester van Middelkerke wil hij hoe dan ook blijven. Een nationale heropstart van LDD ? Daarover wordt gesproken, met een groep oudgedienden en vertrouwelingen.

Peter Reekmans, de burgemeester van Glabbeek en voormalig LDD-parlementslid, is vragende partij. Ook Dimitri Dedecker zou een doorstart van de partij van zijn vader zien zitten. “Maar de beslissing is pas voor na de zomer”, reageert hij. “Er zijn gesprekken en we moeten nu zien wat mogelijk is.” Bovendien is het momentum aanwezig, stelt Peter Reekmans. “We hebben een kans en ik denk dat dit land een échte rechts-liberale partij wel kan gebruiken.”

Jean-Marie Dedecker zelf geeft aan dat – áls Lijst Dedecker er komt – de partij zou inzetten op de klassieke thema’s. “Wij willen het liberalisme van het gezond verstand doen terugkeren”, vertelt hij. “Vrijheid op alle vlakken : voor mensen hun doen en laten, vrije meningsuiting…” Lijst Dedecker zou ook Vlaamsgezind zijn, zonder met de vlaggen te zwaaien. “Vlaanderen als middel, niet als doel”, legt Dimitri Dedecker uit. “Om op die manier tot een beter, rechts economisch bestuur te komen.”

Kieslijsten

Als er tegen het einde van de zomer een beslissing komt, heeft Lijst Dedecker nog een zevental maanden om verkiezingslijsten voor de nationale en Vlaamse verkiezingen in te dienen. In West-Vlaanderen zal de lijstvorming zonder al te veel problemen verlopen. In andere provincies wordt het misschien moeilijker om geschikte kandidaten te vinden. Antwerpenaren Rob Van de Velde en Jurgen Verstrepen gaven al aan niet meer in de politiek te willen stappen. Eventueel kan een kartellijst in bepaalde provincies een oplossing bieden, om nadien een doorstart te nemen als volwaardige partij.

Het is dus niet de bedoeling om snel-snel lijsten te vormen en in te dienen, en “we zien wel”. “Neen: áls we het doen, zullen we ons goed voorbereiden en een plan hebben”, zegt Peter Reekmans. Een zoutloze poging die onder de kiesdrempel eindigt, is geen waardige fin de carrière voor zijn vader, stelt ook Dimitri Dedecker.

Alles hangt af van wat Jean-Marie Dedecker zélf beslist. Er zijn verschillende mensen die de ambitie hebben, hijzelf misschien ook, maar hij is intussen 71. Zijn vrouw, Christine Dehaemers, zou graag samen met Jean-Marie van het pensioen genieten.

foto’s (c) Gazet van Hove.