door Guus van Betten in ’t Pallieterke

Genderfluïde personen kunnen opgelucht ademhalen. Minister van Justitie Van Quickenborne heeft namelijk een wetswijziging doorgevoerd waardoor de als onrechtvaardig bevonden transgenderwet aangepast wordt. Toch roept de wetswijziging ook heel wat vragen op.

de CD&V-homoclub

Transgenders kunnen sinds 2018 zonder medische attesten of ingrepen hun geslachtsregistratie officieel laten aanpassen. Deze liberale wetgeving volstond niet voor holebi- en transgenderbeweging Çavaria dat naar het Grondwettelijk Hof trok om delen van de wet te laten vernietigen. Volgens de organisatie ging de wet uit van een binaire logica die miskent dat er meer dan twee genderidentiteiten bestaan. Bovendien zijn sommige van die identiteiten ‘fluïde’ waardoor ze doorheen de dag kunnen veranderen. “M of V blijven de enige opties en je kan maar één keer zo’n wijziging aanvragen”, klonk het dan ook misnoegd bij Çavaria.

Grondwettelijk Hof geeft Çavaria gelijk

HetGrondwettelijk Hof geeft Çavaria gelijk en maakt gewag van een schending van het gelijkheidsbeginsel. Daarom komt Van Quickenborne met een wetswijziging op de proppen die hieraan tegemoetkomt. In een eerste fase wordt het onherroepelijkheidsbeginsel afgeschaft zodat men voortaan onbeperkt van geslacht kan veranderen. In een volgende fase zal de regering bekijken hoe de nieuwe transgenderwet ook rekening kan houden met wie zich man noch vrouw voelt.

Opportuniteiten voor politieke partijen

Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) merkte tijdens de bespreking van het wetsontwerp op dat er heel wat problemen door kunnen ontstaan. “Ik heb het dan bijvoorbeeld over de samenstelling van kieslijsten.” Men zou die problemen echter ook als opportuniteiten kunnen beschouwen. In 2002 werden pariteitswetten aangenomen die een gelijk aandeel vrouwen-mannen in de politiek beoogden. Aangezien er niet altijd voldoende vrouwelijke kandidaten zijn, zou dit wettelijk kader een basis kunnen zijn voor politieke partijen om de pariteitswetten te omzeilen.

File:Anuna De Wever (2020) C.jpg
Anuna De Wever, M/V/X ? – foto (c) Wikimedia Commons / Joost Pauwels

Wie van de ‘Believe women’-roepers zal kunnen twijfelen aan het woord van een politicus die zich als vrouw identificeert én registreert ? Niemand kan verhinderen dat mannelijke politici zich als vrouw laten registreren om een mooie plek op een kieslijst te bemachtigen. Aangezien de wet toelaat om meerdere keren van geslacht te veranderen, kunnen politici zich voortaan als vrouw laten verkiezen en toch als man op het pluche gaan zitten. De pariteitswetten gaan voorts uit van een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen. Hoe verhoudt deze wetgeving zich tot non-binaire mensen die zich als geen van beide identificeren ? Stel dat Anuna De Wever op een kieslijst van Groen opduikt, in welke geslachtelijke hoedanigheid is dat dan ?

We blijven hier met veel vragen zitten, maar hopen heimelijk dat er politici zijn die de nieuwe transgenderwet naar hun hand durven zetten.

foto’s (c) Gazet van Hove.