door Jurgen Ceder in ’t Pallieterke .

Vriendschappelijk gesproken zou ik het hem afraden. Jean-Marie Dedecker kan nu met opgeheven hoofd de politiek verlaten. 25 jaar lang is hij als vrijbuiter door de politiek getrokken en heeft daar zijn sporen nagelaten. Zijn reputatie als man die graag zijn ongezouten mening geeft, maakt hem geschikt om nog vele jaren een gewaardeerde commentator van de Belgische politiek te worden.

In die zin ben ik het eens met zijn vrouw: doe het jezelf niet aan, Jean-Marie. De laatste gok kan een geweldige mislukking worden, die een afscheid in schoonheid verprutst. Dedecker (71) wordt ook een jaartje ouder. Hij is nog steeds jonger dan Trump (75) en Biden (80), maar de oude vechtjas zal moeten toegeven dat hij niet meer op zijn hoogtepunt staat.

Of er politiek iets zit in zijn partij, is een andere vraag. Aan Humo zei Dedecker : “Tussen Vlaams Belang en de rest zit een heel groot ‘unserved audience’. Dat is een gat in de markt voor LDD. Het gaat om mensen die vandaag alleen bediend worden door Vlaams Belang, omdat ze misnoegd zijn over de andere partijen die hun ideologie verraden hebben. Mijn partij zou een buffer kunnen vormen tegen Vlaams Belang.” Ik denk dat hij zich op dat vlak vergist. Er zit nauwelijks een gat tussen bijvoorbeeld de N-VA en het Vlaams Belang. Er is eerder een overlapping die groter is dan De Wever wil geweten hebben.

de donkerblauwe strekking werd achteruit gezet

Donkerblauw

Verder zegt Dedecker dat hij de Open Vld onder de kiesdrempel wil duwen. Daar zit al meer muziek in. Er zit nog steeds een donkerblauwe groep in die partij die niet bediend wordt. Lachaert is trouwens destijds door die strekking verkozen, tegen de zin van het partijbestel in. Hij genoot op gebied van ideeën nooit de steun van de rest van het partijbestuur. “We zijn Egbert onderweg ergens kwijtgeraakt”, zei Van Quickenborne aan HLN. Ze hebben echter de strekking die Lachaert heeft verkozen nooit ernstig genomen.

de Vivaldi-regering heeft het grootste begrotingstekort van Europa

Open Vld lijkt in niets nog op een liberale partij. De regering-De Croo heeft vorig jaar het grootste begrotingstekort van de EU laten optekenen. Tijdens de coronaperiode heeft de partij van geen enkele vrijheidslievende reflex blijk gegeven. Gatz werd niet teruggefloten voor zijn taal van haat jegens het VB, omdat de hele partijtop eigenlijk zijn illiberale, intolerante mening deelt. Boudewijn Bouckaert, een echte liberaal, zegt dat de Open Vld alleen nog “de fanclub van De Croo” is, “een half-feodaal kartel van blauwe families die elkaar lucratieve posten geven”. 

Als de nieuwe partij van Dedecker zich in duidelijke blauwe kleuren zou tooien, heeft hij een kans. Als hij daarmee de genadestoot geeft aan de nutteloze Open Vld, bewijst hij Vlaanderen zelfs een geweldige dienst. Hij zou na de verkiezingen ook spelverdeler tussen VB en N-VA kunnen worden. Dan moet hij niet alleen de Open Vld onder de kiesdrempel duwen, maar die ook zelf overstijgen. Dat zal niet zo gemakkelijk zijn.

foto’s (c) Gazet van Hove.