door Wannes Neukermans in palnws.be .

Een resolutie van de Brusselse N-VA-fractie over de openstelling van het Park van Laken wordt al zes jaar geweerd van de agenda van de commissie Leefmilieu. De meerderheidspartijen (Ecolo, Groen, PS, One.Brussels (Vooruit), Défi en Open Vld) stellen de bespreking al jarenlang uit. Volgens Open Vld omdat het voorstel weinig nut heeft, maar dat is onzin, stelt N-VA.

Begin 2021, toen Covid-19 aantoonde dat er een gebrek aan openbare ruimte is in Brussel, trokken de Brusselse meerderheidspartijen naar de pers. Ze beloofden toen te zullen strijden voor de openstelling van het kasteelpark. Zeven maanden later was het voorstel nog steeds niet in het parlement gepasseerd. Enkele maanden later stemde de meerderheid in de Belgische Kamer ook een wetsvoorstel van Peter Buysrogge (N-VA) weg.

een royalistische partij

Agenda

De N-VA-fractie pleit al sinds 2017 voor de openstelling van het koninklijke park voor het brede publiek, maar het onderwerp raakt maar niet op de parlementaire agenda. Gisteren werden zelfs alle tien voorstel van de oppositiepartijen geweigerd. Van de meerderheidspartijen zelf kwam geen wetgevend initiatief.

“De hypocriete houding van de meerderheid is ongehoord”, vindt Cieltje Van Achter (N-VA). “Hoe kan je er in hemelsnaam openlijk voor pleiten om het Park van Laken open te stellen, maar dan wel ieder initiatief hiertoe de kop indrukken ?”

Groene long

“Een agendapunt laten doorgaan om gewoon te zeggen : ‘Het park is nog niet open’, dat heeft geen nut volgens mij”, reageert Khadija Zamouri (Open Vld). Zij was in februari 2021 samen met Hilde Sabbe (One.Brussels) en Lotte Stoops (Groen) een van de initiatiefnemers van het voorstel om het Park van Laken open te stellen. Daar was tijdens de covid-pandemie veel vraag naar.

Intussen in Zamouri, mede door de uitleg van o.a. Ecolo, ervan overtuigd dat de openstelling van het park toch niet zo’n goed idee is. “De openstelling zou het enorm beschermde ecosysteem in het park in gevaar brengen”, legt ze uit. “En dat ecosysteem zorgt voor goede lucht voor de nabije stadsbewoners. Kiezen voor een extra park dat open is voor het publiek, betekent dat we een groene long in gevaar brengen.”

Ecolo is tegen een stadspark in Laken

Geen discussie

“Dat kan allemaal wel zijn, maar ik kan niet eens een discussie starten”, reageert Cieltje Van Achter (N-VA) op de argumentatie van Zamouri. “Mijn collega-parlementsleden, onze medewerkers en ikzelf steken tijd en energie in wetsvoorstellen, maar de meerderheid weigert die te agenderen. Dit is echt niet meer normaal.”

Van Achter zegt open te staan voor een discussie over de argumenten van Open Vld. “Maar ik ken officieel de argumenten niet, omdat er geen debat mag zijn. Als ze ons voorstel niet lusten, dat ze het dan wegstemmen. Een voorstel meer dan zes jaar weigeren te agenderen, is de democratie onwaardig”, besluit ze.

Republiek = Democratie

foto’s (c) Gazet van Hove – cover : koninklijk paleis Brussel.