Op 2 september is het zover. Dan vieren we tijdens de jaarmarktfeesten de geboorte van Manke Lies en Kleine Man. Initiatiefnemers Bart en Else konden rekenen op de hulp van heel wat Edegemnaars om de twee reuzen tot leven te wekken.

Jullie maken de reuzen voor het feestjaar 850 Edegem. Hoe zijn jullie op het idee gekomen ?
Bart : “We zagen tijdens de reuzenstoet van Hove de reuzen van onze buurgemeenten paraderen. Edegem werd niet vertegenwoordigd, en daar wilden we verandering in brengen. Het gemeentebestuur steunde ons idee met een wijkbudget van 2 500 euro. We gingen meteen aan de slag.”

Wie zijn Manke Lies en Kleine Man ?
Else : “Manke Lies is een personage uit een 19de-eeuwse Edegemse legende. Als engeltjesmaakster zou Manke Lies de gelofte hebben gemaakt om haar zonden goed te maken. Maar ze overleed voor ze die gelofte kon waarmaken en bleef als straf rondspoken. Ze zou blijven spoken tot iemand haar gelofte vervult.”

Bart : “Kleine Man is een klompenmaker die er zijn levensdoel van maakt om de gelofte van Manke Lies te achterhalen en vervullen. We hebben het personage en zijn verhaal zelf bedacht. De legende is nogal vaag, dus vulden we hem zelf aan (lacht).”

Wat maakt de reuzen zo uniek ?
Else : “Hun verbindende karakter ! We hadden nooit verwacht dat er zoveel Edegemnaars aan gingen meewerken. We hadden onder andere de bouwploeg met leerlingen elektromechanica van het KTA, de breiploeg met dames van het WZC Immaculata, de schrijversploeg, de naaiploeg …”

Bart : “En dat is lang niet iedereen. Femma bedacht een recept voor Kleine Man-koekjes, brouwerij De Hoogmis brouwde het Manke Liesbier, kinderen knutselden maskers voor de stoet … Ook iedereen die deelnam aan onze crowdfunding heeft bijgedragen aan het
eindresultaat.”

Wat mogen we verwachten op de jaarmarktfeesten ?
Bart: “Verwacht je aan een groot feest met een stoet, geleid door muzikanten en gevolgd door de reuzen. De burgemeester en de schepenen tonen zich in klassieke klederdracht en als hoogtepunt worden Manke Lies en Kleine Man ook in het geboorteregister van Edegem opgenomen.”

foto’s (c) Gazet van Hove.