door Piet Van Nieuwvliet in ’t Pallieterke .

Aan het woord is Ulf Kristersson, de Zweedse eerste minister, die een bijdrage in de Zweedse pers publiceerde met als titel ‘Drie elementen die nodig zijn om Zweden te heropbouwen’. Het artikel mocht op veel belangstelling rekenen, niet alleen in Zweden trouwens.

File:P061521-697284 (cropped).jpg
Ulf Kristersson – foto (c) Wikimedia Commons

Kristersson gaat onmiddellijk naar de kern van de zaak : “Laat mij zeer duidelijk zijn : een massamigratie gecombineerd met een slechtwerkende integratie werkt absoluut niet. Daarom hervormen wij het Zweedse migratiebeleid tot het meest strikte van de Europese Unie. Een ‘neen’ als antwoord op een asielaanvraag betekent ‘neen’ en u zult dus het land moeten verlaten. Dat zou eigenlijk evident moeten zijn, maar dat is het niet. Een ‘ja’ betekent dan weer dat u deel uitmaakt van de Zweedse maatschappij.”

Navolging in Europa ?

Kristersson vervolgt met de nieuwe ijkpunten van zijn beleid : “Het is dringend tijd dat we Zweden samen heropbouwen. Daarvoor zijn drie zaken nodig : een opgewaardeerd Zweeds burgerschap, een nadrukkelijke aandacht voor de Zweedse taal en het respect voor onze gemeenschappelijke waarden die de kracht van Zweden hebben uitgemaakt.”

Na de rechtse verkiezingsoverwinning leidt Ulf Kristersson, partijleider van de liberaal-conservatieve Moderata Samlingspartiet (Gematigde Partij), een regering met christendemocraten en liberalen en met gedoogsteun van de rechtse ZwedenDemocraten. Met een ‘ander’ migratiebeleid dan we gewoon waren van Zweden, dat vroeger steeds de meest progressieve leerling in de Europese klas wou zijn. Een beetje zoals in Denemarken, maar daar is het de sociaaldemocratische Mette Frederiksen die het migratiebeleid in haar land over een totaal andere (en strikte) boeg gooide.

integreerbaar ?

Intussen schiet ook in dat andere Scandinavische land, Finland, een rechtse regering uit de startblokken. Het is nu uitkijken hoelang het duurt vooraleer de rest van West-Europa volgt.

foto’s (c) Gazet van Hove.