door Guus van Betten in ’t Pallieterke .

Dat mannen sterker zijn dan vrouwen is genoegzaam bekend, maar nu blijken ze ook nog mooier te zijn. Dat laatste is althans de overtuiging van de Miss Nederland-jury die de Amsterdamse transgender Rikkie Kollé (22) verkoos tot mooiste vrouw van Nederland.

File:Cast Interviews Hide My Love Paul Morris 1-7 screenshot.png
Rikkie Kollé – foto (c) Wikimedia commons

Het was al langer een fenomeen dat mannen met het prijzengeld aan de haal gingen in vrouwelijke sportcompetities. Tegenwoordig kapen ze ook de kroontjes weg in schoonheidswedstrijden voor dames. Kataluna Enriquez beet de spits af in 2021 met de titel Miss Nevada USA. Een jaar later mocht de obese Brian Nguyen zich op het podium hijsen om gekroond te worden als Miss Greater Derry. In maart ging de titel van Miss San Francisco naar Monroe Lace en afgelopen zaterdag gaf Rikkie Kollé de dames het nakijken als Miss Nederland.

de CD&V-homoclub

Mannen gaan met de prijzen lopen

“Een omgebouwde man is Miss Nederland geworden”, schrijft Vlaams Parlementslid en gewezen Miss België Anke Van dermeersch op Twitter. “Voor mij is dat een brug te ver. Ik zie hetzelfde fenomeen in sportwedstrijden. Het vrouw zijn wordt onderuitgehaald”, verduidelijkt ze aan ’t Pallieterke. “Ik heb respect voor ieder levend wezen, ook voor mannen die zich laten steriliseren en verminken, maar men moet niet doen alsof vrouwen minder goed zijn in vrouw zijn dan transvrouwen. Ik vind dit een regelrechte aanval op vrouwen.”

Anke Van dermeersch (r) op betoging

Steeds jonger

Kollé vatte met steun van zijn ouders als tienjarige het traject aan om vrouw te worden. Of de dokters toen al aan de slag gingen met het betere knip-en-plakwerk is niet bekend, maar volgens Van dermeersch hebben deze kinderen “meer nood aan psychologische begeleiding dan aan een transitie”. Het programma ‘Karen & De Coster’ liet in 2015 de jongste transgender van België aan het woord. “Ik draag liever kleedjes”, wist Sanne (10) te vertellen, waarna zijn ouders het traject inzetten richting geslachtsverandering. “Soms lijkt het wel alsof men dit kinderen aanpraat terwijl men hen gewoon kind moet laten zijn. Dit soort medische experimenten uitvoeren op kinderen, kan echt niet voor mij”, vindt Van dermeersch.

Wordt een man Miss België ?

Ook in België zou de mooiste vrouw wel eens een man kunnen zijn, want de Antwerpse transgender Lennie Blockmans (25) dingt mee naar het kroontje. “Volgens mij zou er beter een aparte categorie ingevoerd worden voor transgenders”, meent Van dermeersch. “Kijk, wij discrimineren niemand”, klinkt het bij de organisatrice van Miss België, Darline Devos. “Wij behandelen alle vrouwen gelijk en selecteren enkel op leeftijd, uiterlijk en persoonlijkheid. Wanneer kandidaten zich aandienen met een identiteitskaart waar ‘vrouw’ op staat, dan kunnen zij worden toegelaten.” Sinds 1 januari 2018 moet men geen operatie meer ondergaan om het geslacht te laten aanpassen op de identiteitskaart.

wanneer een trans als pastoor in Hove ???

foto’s (c) Gazet van Hove.