door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

De 74 Moldaviërs die sinds dinsdag 27 juni in een leegstaand kantoorgebouw in de Jozef Van Elewijckstraat in Strombeek-Bever verbleven, zijn vorige week vrijdag uit eigen beweging vetrokken. De groep had van de vrederechter tot vorig weekend de tijd gekregen om het pand te verlaten. Maandag zou een uitzetting door de politie volgen, maar zover kwam het dus niet. 

Krakers loven Belgische politie en bier: "We willen hier graag blijven wonen"

Eind juni namen 74 krakers, onder wie 21 kinderen, hun intrek in een bedrijfspand in de Jozef Van Elewijckstraat in Strombeek-Bever. Concreet ging het om een groep van 74 Moldaviërs, van wie er 17 illegaal in het land verblijven. De meeste mensen zaten in een asielprocedure en werden toegewezen aan diverse opvangcentra.

Nadat de eigenaar van het pand – bouwpromotor Luc Van De Casseye – een klacht had ingediend, besliste de vrederechter dat het pand kon worden ontruimd. Het vonnis werd ter plaatse betekend door een deurwaarder, waarna de krakers tien dagen de tijd kregen om het pand te verlaten. Die wettelijke termijn liep afgelopen weekend af, maar een uitzetting door de politie was uiteindelijk niet nodig. De krakers hebben het pand vorige week vrijdag uit eigen beweging verlaten.

Systeemfout

Grimbergs burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) is verheugd dat de kraak op een vreedzame manier beëindigd kon worden. Hij looft het “efficiënte optreden” van de lokale politie. Die wist de identiteitsgegevens van alle krakers te bemachtigen en heeft hen op “een kordate manier” duidelijk gemaakt dat een verlengd verblijf in het kraakpand geen optie was.

Verder betreurt Laeremans dat de Roma-gezinnen in groep blijven ronddolen door het land, hoewel ze werden toegewezen aan diverse opvangcentra. “Het is duidelijk dat de groep bij haar kraakoperaties logistiek wordt gesteund door een netwerk van sympathisanten”, aldus Laeremans.

Een systeemfout in de asielregeling ligt volgens Laeremans aan de basis van wat hij een “eindeloos verhaal van georganiseerde criminaliteit”, waarbij krakers gewoon van het ene kraakpand naar het andere trekken, noemt. “De individuele asieldossiers zouden veel sneller behandeld moeten worden”, oordeelt hij. “In de tussentijd zou je die mensen niet mogen laten gaan, want ze richten echt wel schade aan. Als wordt vastgesteld dat het geen politieke vluchtelingen zijn, moeten ze worden teruggestuurd.”

Fan van Belgische politie

De krakers die uw verslaggever kort voor hun vertrek ter plekke kon spreken, toonden zich zeer positief over de politie en België, die ze herhaaldelijk als “heel goed” omschreven. Ze willen graag in België blijven wonen, omdat ze in Moldavië geen werk, woning of eten zouden hebben. Een van de krakers prees de Moldavische cultuur aan. Daarin zouden plezier maken en dansen centraal staan. Een andere kraker, een liefhebber van Belgisch bier, pleitte dan weer voor een referendum over een Moldavische toetreding tot de Europese Unie. Hij zei dat hij geen fan is van Rusland.

Geluidsoverlast, sluikstorten en poging tot inbraak

Uw verslaggever sprak ook met enkele buurtbewoners. Die gaven aan dat de aanwezigheid van de krakers heel wat geluidsoverlast met zich meebracht, vooral ’s avonds en ’s nachts. Op 27 juni, de dag dat de krakers hun intrek namen in het kraakpand, probeerden onbekenden in te breken bij de bewoner van een huis naast het bedrijfspand. Hij trof krassen aan op zijn buitendeur. De krakers maakten zich ook schuldig aan sluikstorten: buurtbewoners zagen in de omgeving vooral blikjes bier en sigaretten liggen.

Een moeder van wie het kind in een speeltuin recht tegenover het kraakpand aan het spelen was, uitte haar bezorgdheid over de aanwezigheid van de krakers. De voorbije weken kwam ze ’s avonds niet meer buiten omdat de speeltuin dan werd ingenomen door de krakers, terwijl ze dat voordien wel deed. 

Twee gemeentewerkers die een vuilnisbak voor het bedrijfspand kwamen ledigen, vertelden dat ze steeds werden aangesproken door de krakers met de vraag om ook hun afval mee te nemen. Dat hebben ze geweigerd.

Een andere buurtbewoner verklaarde dat de krakers maar al te goed weten hoe ze de politie moeten bespelen en de wet door en door kennen. Hij toonde zich ook kritisch voor de Belgische kraakwet. “Stel je voor dat je op vakantie gaat en bij terugkomst je eigen huis niet binnen kan door de aanwezigheid van krakers. Dat is ongelofelijk. Hoe is zoiets mogelijk ? Ze kraken een bedrijfspand en mogen ruim drie weken blijven”, klonk het.

foto’s (c) ’t Pallieterke & Gazet van Hove.