door Jurgen Ceder in ’t Pallieterke .

Vorige week zaterdag moest de KLJ Nevele in allerijl wegvluchten uit een zomerkamp in Bouillon, nadat kinderen werden belaagd door lokale ‘jongeren’. Er werd zelfs een mes getrokken. De week nadien gebeurde hetzelfde met een scoutskamp voor meisjes van 7 tot 11 in Barvaux. De kinderen waren zo bang geworden door de intimidaties van een groep plaatselijke ‘jongeren’ dat het kamp vroegtijdig werd opgebroken. Opnieuw lieten de kranten ons in onwetendheid over het profiel van de daders.

Politieagenten aangevallen door jongeren in Brussel | PAL Tweets
(c) Twitter

Op 10 juli werd net over de grens met Frankrijk een man van 72 doodgeslagen door een bende ‘jongeren’. Hij had hen gevraagd minder kabaal te maken. Geen enkele krant meldde de afkomst van de daders. Alleen via sociale media kon je te weten komen dat de gearresteerde doodschopper ‘Yacine’ heet. In de gemeente waar de moord voorviel, Vieux-Condé, ging de laatste keer 67 procent van de stemmen naar Marine Le Pen, wat iets laat vermoeden over de aard van de problemen in die streek.  

Dezelfde week raakte bekend dat Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen voortaan enkel nog mensen uit de eigen regio toelaat tot de lokale zwembaden, na herhaaldelijke problemen met ‘Brusselse jongeren’. Benjamin Dalle, twee keer betrokken omdat hij zowel minister van Jeugd als van Brussel is, had zich kunnen verontschuldigen voor het gedrag van zijn ‘Brusselse jongeren’, maar vond het integendeel nodig de maatregel van Terneuzen “overdreven en disproportioneel” te noemen. Dalle pleitte in dat verband ook voor meer openluchtzwembaden rond Brussel, waarbij het hem blijkbaar ontgaat dat niet de plaats waar wordt gezwommen de problemen veroorzaakt, maar het gedrag van de zwemmers. Hoe dan ook, het eerste weekend na de maatregel verliep voor de zwembaden van Terneuzen weer vredig en probleemloos.

De pers weet het, wij weten het

Zondag werd een man neergestoken bij een vechtpartij tussen tientallen ‘jongeren’ op de Zomerfoor van Sint-Niklaas. Sommige kranten wisten blijkbaar niets over hun identiteit. In een ander artikel werd terloops vermeld dat ze in een asielcentrum verbleven. En in nog een ander artikel werd dan toch toegegeven dat het ging over een steekpartij tussen bendes van Afghanen en Palestijnen.

De kers op de taart van een week vol wangedrag was een brutale aanval op een politiewagen in Sint-Gillis (Brussel), waarbij een agent werd gewond. De daders waren ‘jongeren’ volgens de kranten. Als we nog twijfel koesterden over het profiel van die jongeren, werd die weggenomen door het filmpje dat over het incident op sociale media circuleert.

Het is een merkwaardige situatie. Iedereen weet dat de jongeren die in dat soort kranten-artikels opduiken meestal allochtonen zijn. De pers weet het. Wij weten het. De pers weet ook dat wij het weten en dat we het lege woord ‘jongeren’ automatisch een invulling zullen geven, misschien af en toe een keer onterecht, en toch gaat ze er mee door. Wantrouwen tegenover de pers is dan ook het enige en terechte resultaat van de journalistieke preutsheid over de afkomst van daders.

foto’s (c) Gazet van Hove.