door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Op vrijdag 21 juli vieren de Belgen de 193ste verjaardag van de Belgische Omwenteling en onafhankelijkheid. Onmiddellijk na die onafhankelijkheid werd duidelijk dat de Franstalig Belgische elite van het nieuwe land een homogeen francofoon grondgebied wilde maken. “La Belgique sera latine ou ne sera pas”, klonk het destijds. Dat is al lang verleden tijd en als men hoopt dat België nog lang overeind blijft, moet Vlaanderen de leidende rol gaan spelen. Anders zal het hele land mee de financiële Franstalige afgrond intuimelen.

La Belgique sera Flamande

“Wallonië ligt op de spoedafdeling.” Dat zegt François Dequesnes, fractieleider van oppositiepartij Les Engagés in het Waals Parlement. Op de vijf jaar van de huidige legislatuur zal de Waalse schuld bijna verdubbeld zijn. Zelfs zonder de overstromingen, corona, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne is er nog bijna 9 miljard euro schuld bijgekomen waar niemand de vinger op kan leggen.

Belgium 2030

Hetzelfde geldt voor het Brussels Gewest, dat afstevent op een recordschuld van 17 miljard euro, zo blijkt uit een nieuw rapport van de CERPE. Ook het Brussels Gewest is spilziek en die tekorten beloven nu al te wegen op de regeringsvormingen na 2024. Tel daarbij de federale tekorten bij en u begrijpt dat we met België richting de afgrond aan het gaan zijn.

Het zijn de Franstalige partijen, MR op kop, die de Belgische nationale feestdag vrijdag zullen vieren. De Franstalige liberalen bereiden zich voor om in 2030 de tweehonderdste verjaardag van dit land te vieren. Als ze die verjaardag willen halen, is het misschien wel eens tijd om Vlaanderen het voortouw te laten nemen in België.

“Als België niet op Vlaamse wijze bestuurd kan worden, houdt dit land deze financiën niet eeuwig vol”

Schuldnorm

Vorig jaar haalde de Vlaamse overheid voor het eerst de eigen Vlaamse schuldnorm niet. Slecht nieuws en dat vertelde ook het Rekenhof, maar door de stijgende inflatie werd die aanpassing intussen al tenietgedaan. Die norm stelt dat de Vlaamse schuld maximaal 65 procent van de ontvangsten mag zijn. Een percentage dat in Wallonië en Brussel nooit gehaald wordt.

De Vlaamse overheid is de enige overheid in dit land die haar begroting nog op orde krijgt. Laat Vlaanderen die goede gewoonte doortrekken op federaal niveau, en liefst ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de zeldzame jaren dat Vlaanderen de overmacht had in de federale regering, werd er effectief iets aan de tekorten gedaan. Deze regering-De Croo slaagt er – door Franstalige overmacht – niet in.

La Belgique sera flamande ou elle ne sera rien.’ Als België niet op Vlaamse wijze bestuurd kan worden, houdt dit land deze financiën niet eeuwig vol. Diegenen die hopen dat België blijft bestaan, werken dus best mee aan hervormingen en volgen best mee die Vlaamse koers. Doen ze dat niet, dan kan België niets anders dan ophouden te bestaan. Of dat werkelijk zo’n slecht nieuws zou zijn, laten we voor deze ene keer in het midden.

foto (c) Gazet van Hove.