door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

De Vlaamse economie blijft het beter doen dan de Brusselse en de Waalse, zo blijkt uit nieuwe voorspellingen van het Federaal Planbureau en de gewestelijke statistiekbureau’s. De economische vooruitzichten stellen de Vlaamse economische groei op 1,4 procent.

Tijdens Covid-19 en de energiecrisis heeft Vlaanderen zich beter recht kunnen houden dan Wallonië en Brussel. In 2020 viel het Vlaamse bbp minder sterk terug dan dat van de twee andere gewesten en het ging ook sneller terug de hoogte in. Het Vlaamse bbp lag in 2022 al 4,8 procent hoger dan in 2019. In Brussel gaat het om 3,1 procent en in Wallonië is het slechts 1,4 procent.

Tijdens dit jaar heeft de energiecrisis op de economische groei van alle gewesten gewogen. In de periode 2024-2028 zou de Vlaamse economie jaarlijks gemiddeld met 1,6 procent per jaar te groeien. De Waalse en Brusselse economieën zouden volgens het Federaal Planbureau met respectievelijk 1,3 en 1,1 procent per jaar groeien. Vooral de industrie en de bedrijvenmarkt zouden bijdragen aan de hogere Vlaamse groei.

Koopkracht blijft overeind

Het Planbureau vindt dat de koopkracht van de gezinnen relatief goed in stand gehouden wordt gezien de hoge inflatie. De koopkracht daalde tijdelijk omdat de automatische loonindexering en indexering van de uitkeringen met enige vertraging gebeurt, maar groeide nadien met ongeveer 4 procent in elk gewest. De groei van de koopkracht zal in de toekomst wel verlagen, omdat allerhande steunmaatregelen zullen wegvallen.

Dat is niet alleen goed nieuws : hetzelfde jaarverslag verwacht de piek van de vergrijzingskosten tegen 2050. Becijferingen van het Planbureau stellen dat de sociale uitgaven tot 2050 sneller zullen blijven stijgen dan de economie in België. De nieuwe maatregelen van het pensioenakkoord zijn daarin nog niet verrekend, maar experts stellen dat die onvoldoende zal zijn. De berekening van het Planbureau gaat ervan uit dat de kost van de vergrijzing verbetert met 0,5 procent : veel minder dan het eerder vooropgestelde doel.

foto’s (c) Gazet van Hove.