door PAL NWS

Op een twintigtal (katholieke) scholen in Vlaanderen moeten leerlingen vandaag nog een schooluniform dragen. In het Gemeenschapsonderwijs (GO!) daarentegen is het verdwenen omwille van de kostprijs. Bent u voorstander van een uniformplicht op school ?

De discussie over het schooluniform laaide begin dit jaar weer op nadat de leerlingen van het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis Brugge een petitie waren gestart tégen de afschaffing ervan. De directie had in overleg met met de leerlingenraad, de ouderraad, de adviesraad en de schoolraad beslist om het blauwe uniform vanaf volgend schooljaar af te schaffen, maar dat was niet naar de zin van de leerlingen.

Volgens de directie vormt het uniform “een drempel” voor leerlingen die overwegen om zich in te schrijven op de school. Daarnaast argumenteerde directeur Joost Laeremans dat het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van een uniform steeds kleiner wordt. “Als we een school willen zijn voor alle leerlingen, moeten we dit in vraag durven stellen”, reageerde hij bij VRT NWS.

Schooluniformen in Peru

Gelijkheid

Op het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver moeten leerlingen al sinds 1841 – 182 jaar geleden – een blauw uniform dragen. De reden waarom de zusters het destijds hebben ingevoerd, was om de gelijkheid van de leerlingen te benadrukken. Dat vertelde communicatieverantwoordelijke Ann Vanhaeren begin dit jaar aan Het Laatste Nieuws. “Hun overtuiging was : het uiterlijk is niet belangrijk, wel je persoonlijkheid, je talenten en wie je bent”, aldus Vanhaeren.

Mariagaard in Wetteren koos er vorig schooljaar dan weer voor om het schooluniform te schrappen omwille van de kostprijs. Sindsdien is het leerlingenaantal met 10 procent gegroeid.

Bent u voorstander van een uniformplicht op school ? *

  • Ja, een uniform bevordert de gelijkheid tussen leerlingen.
  • Ja, een uniform geeft cachet aan een school.
  • Nee, niet alle ouders kunnen een schooluniform betalen.
  • Nee, door een uniform gaat de eigenheid van de leerlingen verloren.
  • Nee, een uniform is niet meer van deze tijd.

Stem

=> www.palnws.be

foto’s (c) Wikimedia Commons.