door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

Medewerkers van bol.com die van geslacht willen veranderen, kunnen voortaan 33 weken transitieverlof met behoud van salaris krijgen. Dat meldt de Nederlandse webwinkel in een persmededeling.

File:Bol.com 2019 logo.svg

Naast het transitieverlof bevat het nieuwe beleid van bol.com ten aanzien van transgender medewerkers ook praktische tips voor collega’s en managers om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Bol.com wijst er in het persbericht op dat 1 op de 20 Nederlanders het gevoel heeft dat zijn of haar geslacht niet bij zijn of haar identiteit past. “Sommigen van hen kiezen ervoor om lichamelijk te veranderen, zodat hun geslacht overeenkomt met hun gevoel van identiteit”, klinkt het.

Bol.com wil zich naar eigen zeggen inzetten voor een diverse en inclusieve maatschappij. Die start volgens de Nederlandse webwinkel bij bewustwording bij en beleid voor eigen medewerkers. Zo maakt bol.com gebruik van aanwervingskantoren die gespecialiseerd zijn in bi-cultureel talent, waakt het bedrijf erover dat er geen gender-gerelateerde loonkloof kan ontstaan en is er oog voor neurodiversiteit (bijvoorbeeld ADHD, dyscalculie, dyslexie, hoog-sensitiviteit en hoogbegaafdheid).

Bewustwording

Tot slot wil het bedrijf zijn medewerkers bewust maken van feestdagen die in Nederland en België minder bekend zijn, zoals Keti Koti. Medewerkers van bol.com kunnen een feestdag ook inruilen voor een andere. Zo kunnen ze ervoor kiezen om tijdens de kerstperiode door te werken, zodat ze tijdens het Suikerfeest vrij zijn.

foto’s (c) Gazet van Hove.