door PAL NWS

Op het dansfestival Tomorrowland op De Schorre in Boom vielen dit jaar opnieuw twee drugsdoden te betreuren. Naar aanleiding daarvan pleitte gezondheidsinstituut Sciensano voor een gedoogbeleid ten aanzien van druggebruik op festivals.

De voorbije elf jaar vielen op Tomorrowland in totaal zes doden. Bij vier van hen lag druggebruik met zekerheid aan de basis van het overlijden. Ook dit jaar vielen op het dansfestival twee sterfgevallen te betreuren. De doodsoorzaken zijn nog onbekend, maar een link met harddrugs is niet uitgesloten.

 

altijd aanwezig op festivals

Naar aanleiding van de twee recente overlijdens pleit gezondheidsinstituut Sciensano ervoor om op festivals in te zetten op veilig druggebruik in plaats van een verbod. Een mogelijke maatregel bestaat erin festivalbezoekers de kans te geven om drugs te laten testen of controleren. “Veel gebruikers weten vaak niet wat ze kopen en dan bestaat het risico dat het onveilig wordt”, luidt de argumentatie.

N-VA en Vlaams Belang zijn niet te spreken over het pleidooi van Sciensano. Het voorstel om drugs te laten testen is voor hen een brug te ver. “Veilige drugs bestaan niet”, klinkt het unisono.

Bent u een voorstander van drugtestcentra op festivals ? *

  • Ja, festivals moeten inzetten op veilig druggebruik in plaats van een hardnekkig verbod.
  • Nee, een kwaliteitslabel zou ten onrechte de illusie wekken dat er veilige drugs bestaan.
  • Nee, een kwaliteitslabel draagt bij tot de normalisering van drugs.
  • Nee, het bezit en gebruik van drugs moeten strenger bestraft worden.

Stem op www.palnws.be .

ook drugs

foto’s (c) Gazet van Hove.