door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

Bart Peeters is de winnaar van de LOF-prijs der Nederlandse taal voor het jaar 2022. Dat hebben de organisatoren, De Stichting Nederlands, de Vlaamse Volksbeweging (VVB), de Marnixring en het Ampzing Genootschap, op 21 juli bekendgemaakt.

Laureaat Bart Peeters is in de Lage Landen bekend als televisiepresentator en van zijn band ‘The Radio’s’, waarmee hij in 1992 de hit ‘She Goes Nana’ scoorde.

File:Bart Peeters.jpg
Bart Peeters – foto (c) Wikimedia Commons

In Vlaanderen wordt Peeters volgens de organisatoren al decennialang geprezen voor zijn zangkunsten. “Barts creatief gebruik van de Nederlandse taal maakt hem uniek als muzikant en zijn artistieke werk dient als inspiratiebron voor anderen”, klinkt het.

Vorig jaar mochten in het Rijksmuseum Boerhave in Leiden liedjesschrijver Stef Bos en radiomaker en auteur Frits ‘Spits’ Ritmeester respectievelijk de achttiende en negetiende LOF-prijs der Nederlandse taal in ontvangst nemen. In 2010 won ook wijlen Marin Tanghe de LOF-prijs. Het voormalig VRT-nieuwsanker overleed afgelopen zondag op 67-jarige leeftijd. Ze was al enkele jaren ziek en leed aan kanker. De uitreiking van de twintigste LOF-prijs der Nederlandse taal aan Bart Peeters vindt plaats op 30 september 2023 in zaal Vredenberg in Lier.  Wie de uitreiking met bijhorend symposium wenst bij te wonen, kan zich vanaf 1 augustus inschrijven via de website van de VVB (vvb.vlaanderen).