door Thierry Debels in ’t Pallieterke .

Het interview met politicus en socialistisch zwaargewicht André Flahaut (PS) bij RTBF-radio (La Première) van vorige week werd een beetje verwaarloosd in Vlaanderen. Onterecht, want Flahaut gaf de duidelijke lijn van de PS en dus de Franstaligen weer voor de weken en maanden na de cruciale verkiezingen van 2024. Samengevat bepaalt de PS eigenlijk de strategie van de N-VA.

Zoals bekend zijn er eerst verkiezingen in juni voor de regionale parlementen – zoals het Vlaams Parlement – en het federale parlement. Pas na de zomervakantie zijn er gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De voorwaarde is wel dat de Vivaldi-regering onder leiding van premier De Croo niet valt, maar geen enkele partij van die bonte regering lijkt daar zin in te hebben.

Flahaut (Walhain, 18 augustus 1955) is een Belgische politicus. Van 22 juli 2014 tot 17 september 2019 was hij minister van Begroting in de Franse Gemeenschapsregering. Van 2010 tot 2014 was hij voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Hij diende van 1999 tot 2007 als minister van Defensie. Op 7 december 2009 werd hij minister van Staat. Bij de verkiezingen van 2019 werd Flahaut opnieuw verkozen in de Kamer, waar hij van september 2019 tot oktober 2020 ondervoorzitter was. Wanneer Flahaut spreekt, is het dus goed om te luisteren.

Het is cynisch dat opnieuw de Franstalige socialisten deels bepalen wat er in Vlaanderen gebeurt

Franstalige strategie

Flahaut gaf bij de RTBF de strategie weer van de Franstaligen en dan meer bepaald de PS. Dat is opmerkelijk, aangezien de meeste politici niet in hun kaarten laten kijken. De Waalse socialist ziet twee determinanten. Flahaut : “In Vlaanderen is de vraag wat de N-VA zal doen met het Vlaams Belang (VB). Dat is een element. Wordt er een regering zonder VB in Vlaanderen gemaakt ? Een ander belangrijk element is de opeenvolging van de verkiezingen. We gaan eerst begin juni stemmen (regionaal en federaal). Zal de vorming van de respectieve regeringen snel gaan of niet ? Of zal men (op die niveaus) wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen (van midden oktober) om op basis daarvan terug te keren naar de onderhandelingstafels op regionaal en federaal niveau ?”

Het is een zeer interessante en vrij uitzonderlijke analyse die de strategie van de sterkste partij in Wallonië mooi weergeeft. Als de N-VA op Vlaams niveau met VB een regering zou maken, of een regering zonder VB, maar met gedoogsteun van die laatste partij (een beetje zoals Rutte-I), dan is deelname van N-VA op federaal niveau uitgesloten voor de PS.

Anders gesteld : als voorzitter De Wever zijn gedroomde regering met socialisten (Vooruit en PS) op federaal niveau wil (de facto een zak geld in ruil voor meer bevoegdheden voor Vlaanderen), dan kan en mag hij op Vlaams niveau niet met VB in zee gaan. Als hij dat al zou willen uiteraard.

Flahauts interessante en vrij uitzonderlijke analyse geeft de strategie van de sterkste partij in Wallonië mooi weer

Wachten op gemeenteraadsverkiezingen

Waarschijnlijker – volgens die analyse van Flahaut – is dat er op federaal niveau na die cruciale verkiezingen van begin juni gewacht zal worden op de resultaten van die verkiezingen op gemeentelijk niveau om op basis van die machtsverhoudingen dan een ernstige poging op federaal en/of regionaal niveau te wagen. De analyse van Flahaut is bijzonder omdat het niet vaak gebeurt dat de PS in haar kaarten laat kijken.

Het cynische is ook dat opnieuw de Franstalige socialisten deels bepalen wat er in Vlaanderen zal gebeuren. Stel immers dat N-VA en VB op Vlaams niveau een meerderheid hebben, dan moet De Wever bepalen wat voor zijn partij primeert : dat Vlaamse niveau of het federale. Want in de veronderstelling dat er bereidheid zou zijn bij N-VA om met VB een coalitie op Vlaams niveau te vormen om Vlaanderen samen te besturen en verdere stappen te zetten naar de onafhankelijkheid van onze regio, dan is deelname van N-VA op federaal niveau uitgesloten. Een federale regering zonder PS is immers quasi uitgesloten binnen de huidige constellatie. Zoals gesteld : een zeer interessante analyse van socialistisch zwaargewicht Flahaut.

foto’s (c) Gazet van Hove.