door Piet Van Nieuwvliet in ’t Pallieterke .

Voor sommigen lijkt het alsof de Franse Republiek zelf in gevaar is. De Franse minister van Cultuur, Rima Abdoel Malak, liet zich ontvallen : “Juridisch gezien kan het weekblad Journal du Dimanche worden wat het zelf wil, zolang het zich aan de wetten houdt. Maar wat onze republikeinse waarden aangaat: wie kan door de jongste evolutie niet gealarmeerd zijn ?”

Alain de Benoist haalt in Junge Freiheit Elisabeth Lévy aan, hoofdredactrice van het conservatieve magazine Causeur : “Niets nieuws. Links blijft de norm, en alle andere strekkingen blijven afwijkingen. Het bestaan alleen al van rechtse media is verdacht. De zogenaamde progressieven leggen een onverholen haat aan de dag voor vrijheid en pluralisme. Ze houden van de diversiteit – alleen niet op het vlak van ideeën. Ze hebben geen angst voor fascisme, neen, ze hebben angst voor concurrentie.”

De Franse mediawereld staat in rep en roer. De oorzaak van het tumult ? Geoffroy Lejeune (jaargang 1988), een van de meest succesvolle journalisten van zijn generatie. In 2016 werd hij hoofdredacteur van het gekende conservatief-liberale weekblad Valeurs Actuelles (oplage 105.000 exemplaren). Maar daarvoor was hij al columnist voor de radiozender Europe 1 en Sud Radio, en trad hij ook regelmatig op bij de nieuwszender CNews.

Vincent Bolloré, de kiezelsteen in de linkse schoen

Dat de nieuwszender CNews rechtser werd, heeft alles te maken met de overname van de zender door industrieel Vincent Bolloré. Dat zowel CNews als Valeurs Actuelles steeds succesvoller werden, zal allicht ook te maken hebben met het feit dat Lejeune bevriend is met Eric Zemmour en Marion Maréchal, de nicht van Marine Le Pen. Valeurs Actuelles werd door links steeds vaker als extreemrechts bestempeld en de Frans-Libanese eigenaar van het blad, Iskandar Safa, vreesde voor de toekomst van zijn weekblad. Op 19 juni ontsloeg hij Lejeune, die hij verweet het blad te hebben “gezemmouriseerd”.

File:Festival automobile international 2014 - Photocall - 103.jpg
Vincent Bolloré – foto (c) Wikimedia Commons

Was dat een kleine donderslag bij heldere hemel, dan moest de echte donderslag nog volgen. Enkele dagen later maakte Vincent Bolloré bekend dat hij Lejeune hoofdredacteur maakte van het gerenommeerde weekblad Journal du Dimanche (oplage 135.000). De reacties van links, want de aanstelling van Lejeune was een “schandaal”, een “provocatie”, leidden er zelfs toe dat er op de redactie van JDD werd gestaakt en dat een links intellectueel platform Bolloré opriep om de aanstelling van Lejeune ongedaan te maken. Bolloré liet weten bij zijn standpunt te blijven.

De schrik slaat links om het hart dat het ook nog eens de mediahegemonie zou gaan verliezen. Dit verhaal houdt ook voor ons lessen in, toch ?

tip voor iedereen : degelijk te lezen boek

foto’s (c) Gazet van Hove.