In mei verscheen bij de Uitgeverij Ertsberg van de hand van Johan De Vriendt het boek ‘Heimweeën’. Johan De Vriendt was in 2000 de eerste bewoner van de oude jongensschool van Doel die hij mee hielp uitbouwen tot gemeenschapshuis De Doolen. In 2006 richtte hij de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder op. De uitgeverij Ertsberg stelde het boek voor op een talrijk bijgewoond event in de kerk van Doel en op De Doolen. Het werd treffend ingeleid door Begijn Le Bleu. Heimweeën vertelt vanuit een persoonlijke blik de bewogen strijd om Doel. Het boek wordt door Knack bij de beste non-fictie boeken van 2023 gerekend.

Uitgeverij Ertsberg, 203, 384 blz.,

Johan De Vriendt portretfoto

Johan De Vriendt

Johan De Vriendt (1967) beleeft zijn jeugd aan de Schelde en krijgt daar oog voor erfgoed en landschap. In 2000 komt hij in Doel terecht en wordt daar de bezieler van De Doolen. In 2006 richt hij de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder op. In 2022 onderhandelt hij mee het behoud van de streek.

In zijn boek gaat Johan De Vriendt na wat het is om een geliefde plek te verliezen en hoe dat leidt tot heimwee. Heimwee dat te maken heeft met losgekoppeld zijn van je omgeving. Iets wat veel mensen vandaag ervaren. We zijn verbonden met de ganse wereld, maar we leven ook op een plek, een gemeenschap van mensen, natuur, landbouw, erfgoed… De Vriendt wil van onze leefomgeving terug een plek maken die ziel en lichaam voedt. Via verhalen en beschouwingen reikt hij een inspirerende visie aan op mens en omgeving. ‘Heimweeën’ is in die zin een verhaal van verlies, maar ook een verhaal van persoonlijke groei en maatschappelijke winst.

foto’s (c) Wikimedia Commons.