door Drieu Godefridi in ’t Pallieterke .

Afgelopen zomer kwam een kleine groep Amerikanen bijeen in het centrum van Washington om te demonstreren, hun vuisten te heffen en borden vast te houden waarmee ze opriepen tot vrede en een einde aan het geweld. Die demonstratie was nauwelijks te onderscheiden van de duizenden andere jaarlijkse demonstraties die in de Amerikaanse hoofdstad plaatsvinden.

Deze week werd echter een opvallende ontdekking gepubliceerd door onderzoekers van Mandiant, een aan Google gelieerd cyberbeveiligingsbedrijf : het evenement zou zijn georganiseerd en gefinancierd door pro-Beijing agenten met als doel de Amerikaanse democratie te destabiliseren en Chinese belangen te bevorderen. We citeren Mandiant :

“We hebben bewijs dat suggereert dat de Chinese campagne ‘HaiEnergy’ ten minste twee in scène gezette persoonlijke protesten in Washington D.C. heeft gefinancierd. De campagne gebruikte de protesten vervolgens als bronmateriaal in (…) operaties die verhalen promootten over verdeeldheid zaaiende binnenlandse kwesties in de VS en berichtgeving die kritisch was over een besluit uit 2022 van de Amerikaanse regering om alle goederen te verbieden die zijn geproduceerd in de Chinese regio Xinjiang.”

Die onthullingen, die deze week in de Amerikaanse media zijn gepubliceerd, werpen voor het eerst licht op de financiering van zogenaamd spontane demonstraties in de Verenigde Staten door pro-Beijing agenten, met als doel de Amerikaanse democratie te ondermijnen en de Chinese economische belangen te bevorderen.

Mao Tse-Tung (1893-1976), Chinees communistenleider en massamoordenaar

Extreemlinkse inspiratie

In het Westen neemt het Chinese totalitaire regime de manipulatietechnieken van links en extreemlinks over. Die omvatten het organiseren van nepdemonstraties, met betaalde deelnemers, om ‘informatie’ te produceren die vervolgens op honderd verschillende manieren wordt verpakt om te worden verspreid via het informatieapparaat – sociale netwerken, maar ook de traditionele media.  Het is een techniek die veelvuldig wordt gebruikt door veel linkse en extreemlinkse organisaties die worden gefinancierd door onder andere de Open Society van de extremistische anti-Israël filantroop George Soros. Maar ook door veel milieuorganisaties. Het feit dat die middelen, die op zichzelf al dubieus zijn, worden toegepast door een totalitair regime dat onze objectieve tegenstander is, maakt ze alleen maar meer somber en sinister.

Concreet rekruteert het Chinese regime Amerikaanse freelancers via open netwerken om verschillende protestbewegingen in de Verenigde Staten te documenteren, zoals bewegingen die verband houden met rassenkwesties, abortus of gelijkheid. Gaandeweg stelde het Chinese agentschap haar Amerikaanse contacten voor om fictieve demonstraties te organiseren volgens de hierboven beschreven methode.

Dat proces wordt vervolgens ondersteund en uitgebreid door een compleet informatie-ecosysteem, inclusief lokale journalisten, intellectuelen, nieuwsagentschappen – World Newswire en Times Newswire, in het geval dat door Mandiant is gedocumenteerd – en dienstbare (betaalde) of idiote influencers, evenals tientallen websites die in het Westen zijn geregistreerd. Dat is massamanipulatie, methodisch, professioneel en op grote schaal uitgevoerd :

In het Westen neemt het Chinese totalitaire regime de manipulatietechnieken van extreemlinks over

Vernislaag van legitimiteit

“In talloze gevallen hebben we gezien dat identieke pro-China artikelen zijn gepubliceerd op zowel World Newswire als Times Newswire, die ook zijn gepubliceerd op vermoedelijk niet-authentieke nieuwssites die we eerder hebben toegeschreven aan HaiEnergy. Daarnaast hebben we gezien dat de Chinese campagne die sites gebruikt voor zowel het zaaien als het verspreiden van door de campagne gepromote verhalen, een vorm van het witwassen van informatie die bedoeld is om een vernislaag van legitimiteit te bieden. We hebben bijvoorbeeld inhoud geïdentificeerd die was gepubliceerd op een niet-authentiek nieuwskanaal dat eerder werd toegeschreven aan HaiEnergy, waarbij informatie werd aangehaald die afkomstig zou zijn van een subdomein van FinancialContent, Inc., Arizona Republic (finance.azcentral.com). Het artikel op dat subdomein vermeldde op zijn beurt Times Newswire als de oorspronkelijke bron.”

De demonstratie zou georganiseerd zijn door pro-Peking agenten om de Amerikaanse democratie te destabiliseren

Gering succes

In de context van de toenemende polarisatie van onze samenleving is het niet nodig om tweedracht te zaaien: het is genoeg om het aan te wakkeren door olie op het vuur te gooien. Een enkele gebeurtenis kan in dat kader verstrekkende, verwoestende gevolgen hebben, zoals we zagen bij de dood van George Floyd in 2020, die leidde tot maandenlange rellen, miljarden aan schade en twintig doden.

Tot op heden lijken de pogingen om de Volksrepubliek China te beïnvloeden, die momenteel door Mandiant worden gevolgd, er niet in te zijn geslaagd om substantiële betrokkenheid van echte gebruikers op sociale netwerken te genereren. De meeste van die campagnes lijken zich te beperken tot hun eigen ecosysteem, ondanks de inzet van meerdere platforms en distributievectoren om het doelpubliek te bereiken.

In het licht van de observaties van Mandiant lijkt het aannemelijk dat Chinese exploitanten de ineffectiviteit van hun vroegere tactieken hebben ingezien. Ze proberen nu het wereldwijde bereik van hun campagne te vergroten door bepaalde aspecten van de operatie uit te besteden. De mogelijke financiering van ten minste twee evenementen waarbij echte mensen live worden ingezet om China-gerelateerde informatieoperaties mogelijk te maken, betekent een duidelijke escalatie in de Technieken, Tactieken en Procedures (TTP’s) die door het Chinese regime worden geïmplementeerd, aldus Mandiant.

Het hegemoniale project van China maakt het vooruitzicht van een gewapend conflict met het Westen vrijwel zeker

onze lokale knechten van communistisch China ...

Gewapend conflict

Zouden die pogingen tot destabilisatie in de toekomst vaker kunnen voorkomen? Het antwoord op die vraag hangt af van iemands visie op de geopolitiek van de 21ste eeuw. Ik behoor tot degenen die van mening zijn dat het hegemoniale project van China, dat in Peking volledig wordt geaccepteerd en bevestigd, het vooruitzicht van een gewapend conflict tussen China en het Westen vrijwel zeker maakt. Vanuit dat oogpunt, is het duidelijk dat China’s massale manipulatie van de vrijheid van meningsuiting in het Westen zal toenemen. Dat lijkt des te waarschijnlijker gezien de diep immorele aard van het Chinese regime, de onberouwvolle erfgenaam van het meest bloeddorstige totalitarisme in de geschiedenis, dat dankzij het internet nu over een grotere reikwijdte dan ooit beschikt. Hun doel heiligt onze middelen.

‘Radio-Paris ment, Radio-Paris ment, Radio-Paris est allemand !’, zoals ze tijdens de bezetting in Frankrijk plachten te zeggen. Alle informatie die afkomstig is uit de smerige kantoren van communistisch China moet om dezelfde redenen met dezelfde omzichtigheid worden benaderd. Als we het onderscheid tussen echte en valse bronnen tenminste kunnen maken.

foto’s (c) Gazet van Hove.