Zaterdagmorgen 15 maart rond de klok van 10.30u. verzamelden een dertigtal Hovenaars en anderen om het nieuwe zonnestelselpad in de Geelhandlaan terug in te huldigen.

In april 1992 werd naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van volkssterrenwacht Urania uit Hove en het 70-jarige bestaan van de toenmalige VTB/VAB (Vlaamse Toeristenbond/Vlaamse Automobilisten Bond) het plan opgevat om door het realiseren van een schaalmodel van het zonnestelsel een nieuwe bezienswaardigheid aan onze gemeente toe te voegen. Dit werd in de Geelhandlaan, tussen de twee gebouwen die in elke gemeente aanwezig zijn, nl. kerk en gemeentehuis, geplaatst.

Door de tand des tijds begonnen er ook wat probleempjes op te duiken met de oorspronkelijke platen die het zonnestelsel moesten uitbeelden. Er verdwenen ook enkele platen. Het lokaal bestuur Hove besliste om het zonnestelselpad terug te vernieuwen. Aldus geschiedde.

Volkssterrenwacht Urania zorgde voor de wetenschappelijk technische beschrijving van de aanwezige platen. Dit zijn vanaf de zijde kerk Geelhandlaan : zon, Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.

Met een korte plechtigheid werden deze platen terug aan de Hovese cultuur geschonken. Eerst verwelkomde Mark Van den Broeck van Urania de aanwezigen en schetste het project. Nadien hield burgemeester Bart Van Couwenberghe een korte toespraak en ging men over tot de symbolische lintjesknippen. Een medewerkster van Urania gaf aan iedere plaat de nodige wetenschappelijke info over de desbetreffende planeet. Nadien volgde een receptie aan het gemeentehuis. Er waren verschillende gemeenteraadsleden en schepenen aanwezig van de N-VA, Hove Beweegt en Fan van Hove.

Grotere manifestatie in 1992

Bij de eerste onthulling in april 1992 waren er tien maal zoveel aanwezigen als vandaag. Alle Hovese basisscholen hadden toen een afvaardiging gestuurd en bijna alle toenmalig aanwezige financiële instellingen in Hove sponsorden deze manifestatie. De Kon. Harmonie Sint-Laureys was ook aanwezig en speelde bij de onthulling van iedere plaat door schoolkinderen een deuntje. Maar tijden veranderen en maatschappelijk engagement is niet meer vanzelfsprekend …

Het permanente schaalmodel van het zonnestelsel is een verrijking voor Hove. “In Hove gaat de zon immers nooit onder !” Het pad heeft voor de schoolgaande jeugd – en ook voor de geïnteresseerde volwassenen – een grote didactische en opvoedkundige waarde. Ook op toeristisch vlak is het vernieuwde zonnestelselpad een nieuwe trekpleister in het wandelnetwerk van de Zuidrand. We hopen dat dit geheel van zon en planeten een bron mag zijn van informatie voor vele geïnteresseerden, zowel in Hove als in de ruime regio.

Foto’s © Gazet van Hove.