door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Natuurorganisatie Natuurpunt lanceert richting de verkiezingen van 9 juni een verkiezingsmemorandum en bijhorend kieskompas. Volgens algemeen directeur Noah Janssen moet er verder ingezet worden op natuurherstel : “De slimste, goedkoopste en mooiste oplossing om de gigantische uitdagingen op vlak van klimaat, biodiversiteit en gezondheid aan te pakken.”

Met Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in zicht lanceert Natuurpunt zes kerneisen. Die gaan zowel over Vlaamse, federale als Europese bevoegdheden. Zo moet onder andere op 30 procent van het Vlaamse grondgebied de natuur beschermd worden, moet Vlaanderen jaarlijks 2.000 ha ‘slecht gelegen bouwgrond’ schrappen en 30.000 ha natte natuur herstellen.

Overkoepelend wil Natuurpunt dat er dubbel zoveel geïnvesteerd wordt in natuurherstel. “Eigenlijk is dat een ‘no-brainer’”, vindt Noah Janssen. “Studies wijzen uit dat elke euro die je investeert 8 tot 38 euro oplevert. Zo is meer natte natuur zowat het enige dat ons kan beschermen tegen waterbommen en extreme droogtes. En sinds corona beseffen we allemaal dat we natuur op wandelafstand nodig hebben voor onze fysieke en mentale gezondheid. Toch heeft ongeveer de helft van de Vlamingen die ‘luxe’ niet.”

Eigen kieskompas

De natuurorganisatie publiceerde ook een eigen ‘kieskompas’. “De organisatie benadrukt dat ze, net als de natuur, geen politieke kleur heeft. Met een Kieskompas geeft het de 130.000 gezinnen die lid zijn van Natuurpunt – en bij uitbreiding alle natuurliefhebbers – wel inzicht in hoe de politieke partijen zich positioneren op deze kerneisen.” Over Vlaamse en federale thema’s kregen alle partijen stellingen opgestuurd, die zij konden beantwoorden. Daaruit blijkt dat Vooruit, Groen en PVDA het sterkst aanleunen bij de stellingen van Natuurpunt. Vlaams Belang scoort het laagst.

Op Europees niveau kregen zes kandidaat-parlementsleden de volgende vraag : ‘Wat gaat u doen om de transitie op gang te brengen naar een duurzame landbouw die goed is voor boer én natuur ?’ Enkel aan Vlaams Belang werd de vraag niet gesteld. “Wij hebben besloten om de vraag niet te stellen aan Vlaams Belang. Ons natuurbeleid hangt zeer fel af van de Europese regels en Vlaams Belang heeft de afgelopen legislatuur bewezen alleen maar tegengas te geven”, reageert Natuurpunt. “Voor de federale en Vlaamse verkiezingen kozen we bewust voor een kompas, maar op Europees niveau wilden we geen forum bieden aan Vlaams Belang, omdat zij toch alleen maar tegen natuurbeleid stemmen.”

“Het is heel eigenaardig dat Natuurpunt vindt dat in een democratie bepaalde meningen minder belangrijk zijn”, reageert VB-Europarlementslid en Europees lijsttrekker Tom Vandendriessche. “Maar als Natuurpunt zegt dat hun doelstellingen lijnrecht tegenover de standpunten van Vlaams Belang staan, dan noteren we dat. Dan vraag ik me af of die organisatie nog subsidies moet krijgen, als Vlaams Belang in de Vlaamse regering zit.”

Tom Vandendriessche
Kieskompas. Foto : Website Natuurpunt

foto’s (c) Gazet van Hove .