door Redactie ’t Pallieterke .
Vorige week werd het startschot gegeven voor Flanders Technology & Innovation, een door de Vlaamse regering gesteund evenement dat Vlaanderen als innovatieregio in de schijnwerpers moet plaatsen en de legislatuur voor de regering-Jambon op een positieve noot moest doen eindigen. Maar door de zaak-Van Hool is dat niet gelukt. In de perceptie heeft de Vlaamse beleidsploeg wat pech gehad. Maar anderzijds is en blijft het belabberde imago van de regering haar eigen fout.
“Vlaanderen moet de innovatielocomotief van Europa blijven.” Dat zei minister-president Jan Jambon (N-VA) vorige week bij de lancering van het tiendaagse festival Flanders Technology & Innovation (FTI). FTI bis wil de Vlaamse kennis in technologie en innovatie tien dagen lang in de kijker zetten. Wanneer u dit leest, is het evenement nog altijd aan de gang, met sessies gespreid over heel Vlaanderen. Antwerpen is de ontmoetingsplaats voor financiers en start- en scale-ups. Leuven focust op gezondheid en welzijn. Ook zo in Gent met daarbij agro- en biotech. In Brussel draait het rond artificiële intelligentie. Kortrijk verwelkomt de entertainmenttechnologie.
FTI heeft voor de Vlaamse regering een dubbele betekenis. Ten eerste moet het aantonen dat de ploeg-Jambon wel degelijk goed werk geleverd heeft de voorbije vijf jaar en dat Vlaanderen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling (O&O) aan de Europese top staat. Dat klopt ook. 3,65 procent van het bbp wordt besteed aan O&O en daarmee is Vlaanderen de onbetwiste Europese koploper. We scoren hier hoger dan een referentieland als Zweden (3,35 procent), de nummer twee. Vervolgens halen enkel Oostenrijk (3,19 procent) en Duitsland (3,13 procent) de O&O-norm van 3 procent. Het EU-gemiddelde ligt aanzienlijk lager, met 2,15 procent van het bbp. Terecht iets om fier op te zijn.
Ten tweede is Flanders Technology & Innovation een overduidelijke verwijzing naar Flanders Technology International, het project dat Vlaanderen en vooral de Vlaamse regering in de jaren 1980 op de kaart zette. Dat was ten tijde van de Vlaamse regeringen onder leiding van Gaston Geens (CVP). Voor de oudere generatie had die regering een legendarische aura, ook al waren de bevoegdheden toen nog relatief beperkt. Onderwijs was aanvankelijk nog nationaal, net als grote delen van het economische beleid. De fiscale autonomie van de regio’s was verwaarloosbaar en het zou tot halverwege de jaren 1990 duren vooraleer Vlaanderen een eigen, rechtstreeks verkozen parlement zou hebben. Maar het eerste FTI maakte dat Vlaanderen de trein van de informatisering en derde industriële revolutie niet miste, integendeel. De Vlaamse regering van Jan Jambon spiegelt zich graag aan dat tijdperk om aan te tonen dat ze eigenlijk niet zo slecht bezig is.
Imago niet gekeerd
Kortom, FTI bis moet het imago van deze Vlaamse regering opkrikken en moet ervoor zorgen dat deze legislatuur op een positieve noot eindigt. Vraag is of het belabberde beeld van de beleidsploeg hiermee bijgesteld is. De regering-Jambon had alle redenen om een succes te worden. Een centrumrechtse coalitie van N-VA, cd&v en Open Vld was ideologisch relatief homogeen. We weten dat de realiteit anders is. Onder andere het stikstofdossier heeft de werking van de beleidsploeg aanzienlijk gehinderd. Dat minister van Omgeving Zuhal Demir zich hier gedragen heeft als een olifant in een porseleinkast, heeft zeker niet geholpen. Ingaan tegen de almachtige Boerenbond is sympathiek, maar toch niet door de eigen kar vast te haken aan organisaties als Natuurpunt, die soms tekenen van groen fundamentalisme vertoonden.
Daarnaast slaagde Jan Jambon er niet in een hechte regeringsploeg te smeden, waardoor er ruimte gelaten werd aan ministers – en vooral partijvoorzitters – om soloslim te spelen. De manier waarop Sammy Mahdi als cd&v-voorzitter de werking van deze regering rond dossiers als kinderbijslag en kinderopvang blokkeerde, was zeer nefast. ‘Karma’ als we zien dat dat de christendemocraten geen winst oplevert, integendeel zelfs. Maar het toont dus ook dat Jambon er niet in slaagde de neuzen in dezelfde richting te krijgen.
Pech door Van Hool en Weyts
FTI bis moet helpen om die troebele periode achter zich te laten. Dat zal niet lukken. Het lijkt wel of deze regering vervloekt is. Net in de aanloop naar Flanders Technology & Innovation barstte de bom bij busbouwer Van Hool. Een herstructurering en zelfs een mogelijk faillissement van het bedrijf uit Koningshooikt gaat in tegen het beeld van het economisch succesvolle Vlaanderen. Het trok meer aandacht naar zich toe dan Jambon zelf zou hebben gewild. Pech voor hem en zijn regering, die wat graag wilden uitpakken met FTI bis. Dat het bezoek van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama daarin kaderde, werd amper vermeld.
Op de koop toe maakte minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich hopeloos belachelijk met de manier waarop hij deelnam aan Bednet. Dat is een ‘pyjamadag’-actie waarbij men oproept om in slaaptenue naar school of naar het werk te gaan uit solidariteit met kinderen en jongeren die door ziekte bedlegerig zijn. Weyts daagde op in een wit T-shirt en een short. Ondergoed eigenlijk. Blijkbaar was er niemand op het kabinet die hem waarschuwde om dat niet zo te doen, maar een echte pyjama te dragen. Ook dat trok de aandacht weg van het FTI-evenement van de Vlaamse regering. Weyts werd de ‘risée’ op sociale media. Het bevestigde het beeld van een gebrek aan ernst in de Vlaamse regering.
Slapen ze op de kabinetten?
Over Vlaamse kabinetten gesproken : men kan zich ondertussen de vraag stellen of daar nog alerte medewerkers rondlopen, en niet enkel als het over de kledij van Weyts gaat. Herinner u de viering van de start van het Belgische EU-voorzitterschap begin januari in Mechelen. ‘Artieste’ Hind Eljadid bracht een pro-Palestijnse tekst in plaats van de geplande haiku van voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Jan Jambon kon er niet mee lachen. Wel, is er niemand op het kabinet die dat heeft zien aankomen en die vragen stelt bij de subsidiëring en de rol die dergelijke figuren spelen in het culturele leven ?
Met FTI is het niet anders. Op 20 maart sprak klimaatactiviste Anuna De Wever in Hasselt in het kader van het FTI-evenement. Onbegrijpelijk dat een als centrumrechts geboekstaafde Vlaamse regering zo’n figuur een forum geeft.
foto’s (c) Gazet van Hove .