door Herman Matthijs – www.doorbraak.be .

File:Melissa Depraetere.jpg
foto (c) Wikimedia Commons

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere : haar partij gaat achteruit in de peilingen.

In de nieuwe DPG-peiling is het meest opvallende resultaat de achteruitgang van Vooruit.

DPG Media heeft samen met RTL en Le Soir zijn paaspeiling gepubliceerd, op zowat 75 dagen voor de verkiezingen van 9 juni. Op basis van deze uitslagen berekenen we de zetelverdeling voor het Europees parlement en het Vlaamse Parlement.

Deze DPG-peiling geeft het volgende resultaat weer over de huidige zeven Vlaamse politieke partijen met tussen haakjes de uitslag voor de Vlaamse verkiezingen in 2019.

Vlaams Belang : 27,4% (2019=18,50%), plus 8,9%

N-VA : 20,4% (24,83%), min 4,43%

CD&V : 13,1% (15,4%), min 2,3%

Vooruit : 11,4% (10,35%), plus 1,05%

PVDA : 9,5% (5,32%), plus 4,18%

Open Vld : 8,3% (13,35%), min 5,25%

Groen : 7,9 % (10,11%), min 2,21%

Deze peiling bevestigt het politieke landschap van drie winnende partijen (VB, de communisten en nog in beperkte mate Vooruit) en vier verliezers. Maar de kloof tussen de eerste twee blijft groot en dat geldt ook voor het verschil tussen de N-VA en de nieuwe derde : CD&V! Voor N-VA is het de zoveelste ‘wake up call’ dat de 20%-grens niet voor de hand ligt. Is dit de ‘comeback’ van de christendemocraten ? Want men ziet ook dat Les Engagées 17% scoren in Wallonië.

Vooruit  heeft zijn betere peilingen achter de rug en het post-Conner-tijdperk ziet er electoraal een stuk minder goed uit. De communisten blijven flirten met de 10%-grens, maar zij staan wel met bijna een verdubbeling van hun aantal stemmen. De liberalen en Groen blijven laag scoren en moeten oppassen om de kiesdrempel te halen in de provinciale kieskringen Antwerpen en Limburg.

Vlaams Parlement

Wat geeft deze paaspeiling in zetels voor het Vlaams parlement, op basis van de vijf gewestelijke kieskringen ? Er bestaan geen cijfers per kieskring. Tussen haakjes staat het aantal behaalde zetels (118) in het Vlaamse Gewest in 2019.

Vlaams Belang : 35 (23), plus 12

N-VA : 27 (33), min 6

CD&V : 16 (19), min 3

Vooruit : 13 (12), plus 1

PVDA : 10 (4), plus 6

Open Vld : 9 (15), min 6

Groen : 8 (12), min 4

Welke Vlaamse coalities zijn mogelijk bij dit resultaat ?

Bourgondisch (N-VA met Vooruit en Open Vld) = 49 (60), min 11 zetels

Centrum (N-VA, Vooruit en CD&V) = 56 (64), min 8

Linkse coalitie (Vooruit , PAB en Groen) = 31 (28), plus 3

Traditionele drie = 38 (46), min 8

Traditionele drie met de N-VA = 65 (79), min 14

Vivaldi = 46 (58), min 12

Vlaamse coalitie (N-VA met VB) = 62 (56), plus 6

Zweeds = 52 (67), min 15

De zes Brusselse zetels voor het Vlaamse Parlement zijn moeilijk te berekenen op basis van deze peiling. De uitslag hiervan was in 2019: N-VA en Groen elk 2 zetels, Open Vld en Vooruit elk één zetel. Meer dan waarschijnlijk gaan deze zes zetels in juni anders verdeeld worden.

Vlaams Parlement, Brussel

Wat kan er geconcludeerd worden op basis van de bovenstaande cijfers ?

  • Op een totaal van 118 zetels is er alleen een Vlaamse meerderheid voor de combinatie van N-VA met VB of een coalitie van de drie traditionele partijen met de N-VA;
  • De N-VA verliest wel maar is incontournable bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering;
  • Het Vlaams Belang gaat duidelijk in pole position de campagne in en deze partij wordt meestal nog onderpeild. Dat laatste geldt ook voor de communisten;
  • Voor de derde plaats wordt het een spannende strijd tussen de socialisten en de christendemocraten;
  • De drie partijen onder de 10% liggen heel dicht bij elkaar en ook het verschil tussen de socialisten en de communisten was nog nooit zo klein;
  • De 7% verschil tussen N-VA en het VB, maar ook de 7% verschil tussen N-VA en CD&V is een zeer belangrijk element in de zetelverdeling op basis van het systeem D’Hondt. Vandaar dat de twee Vlaamse partijen vlot een meerderheid behalen.
staat in pole position

Europees parlement

Deze DPG-peiling geeft wel een beeld over de 13 Vlaamse EP-zetels, omdat er daar een grote kieskring bestaat (Vlaanderen en Brussel) met tussen haakjes de Europese uitlag van 2019.

Vlaams Belang : 4 (3)

N-VA : 3 (3)

CD&V : 2 (2)

Vooruit : 1 (1)

PVDA : 1 (0 )

Open Vld : 1 (2)

Groen : 1 (1)

Vlaanderen gaat van 12 naar 13 zetels in het Europees Parlement. Nieuw in deze peiling is dat de christendemocraten hun twee zetels nu behouden en de socialisten terugvallen op hun ene huidige zetel. Maar met deze uitslag zijn liberalen en groenen niet zeker van één zetel in het Europees Parlement.

Conclusie

We lijken met peilingen in Vlaanderen een Hollandisering te gaan meemaken met meer peilingen dan vroeger. Ook de campagne wordt meer en meer beïnvloed door Amerikaanse electorale marketingtechnieken.

Maar deze peiling bevestigt nog eens de al gekende tendensen en ook het feit dat er maar twee coalities aan een Vlaamse meerderheid geraken.

Maar de meest opvallende conclusie van deze DPG-peiling is de achteruitgang van Vooruit.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.