INTERVIEW. 'Big Brother' Bart Van Opstal (Vlaams Belang): “Wij hebben 30 jaar naar het schouwspel in Antwerpen gekeken en gedacht: ‘Die zijn zot!’”

Bart Van Opstal. Foto (c) Eigen redactie

door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Na omzwervingen als politieagent en in de media komt Bart Van Opstal (49) in het Vlaams Parlement terecht. “Al van mijn zestiende heb ik een lidkaart van Vlaams Blok”, verduidelijkt Van Opstal. In de Kempen scheert Vlaams Belang vandaag hoge toppen. Vanop de achtste plaats werd Van Opstal, die in 2000 deelnam aan de eerste Vlaamse editie van Big Brother, verkozen in het Vlaams Parlement.

Bijna 8.000 voorkeursstemmen. Had u dat verwacht ?

“Ik wist wel dat we goed gingen scoren, maar ik kon er op voorhand geen getal op plakken. 8.000 voorkeursstemmen, of op zeven na 8.000, lijkt wel goed te zijn. Als je daarbij stilstaat : die ochtend hebben 8.000 mensen mijn naam gezocht en aangeduid. Da’s wel indrukwekkend, hé. Ik ben heel vroeg gaan stemmen en ben nadien terug in mijn bed gekropen. Dan kwamen plots die eerste foto’s binnen van mensen die op mij gestemd hadden. Ik kreeg de ene na de andere ‘stemfie’ binnen. Ook mensen van wie ik het niet onmiddellijk verwacht had, stuurden door dat ze op mij gestemd hadden. Dat was een speciale dag. Het is nog de hele dag spannend geweest, maar we zijn er bij (lacht).”

“Voor ons resultaat in de Kempen was ik niet bang”

Hoe verliep de campagne hier ?

“Ik had voor de Kempen geen schrik en heb dat in Brussel ook steeds gezegd : je mag zenuwachtig zijn over van alles, maar voor de Kempen is dat niet nodig. Ik wist dat we hier met Vlaams Belang gingen doorbreken. In Westerlo waren er wijken waar ik deur na deur na deur een stem ging binnenhalen. Dat voelde je gewoon. Daar haalden we dertig procent. In Olen ook dertig procent, dat voelde ik ook op voorhand. In Meerhout en Hulshout zijn we bijna naar 35 procent gegaan. Ik ben tijdens de campagne in de Kempen bijna overal geweest en waar het voor mij minder aanvoelde, bleek achteraf onze score ook wel iets minder spectaculair.”

In welke gemeentes was dat het geval ?

“In Hoogstraten en Grobbendonk had ik geen supergevoel : daar kregen we van iets minder mensen goeie reacties. En we hebben daar ook iets lager gescoord (in Grobbendonk scoorde VB 27,1 procent voor het Vlaams Parlement, in Hoogstraten 22,6 procent, red.).”

Hoe komt het dat Vlaams Belang zo hoog gescoord heeft in de Kempen ?

“Wij hebben in de Kempen 20, 30 jaar in onze zetel gelegen, de televisie opgezet, naar het schouwspel in Antwerpen gekeken en gedacht : ‘Die zijn zot. Hoe is het mogelijk dat ze dat allemaal toelaten ?’ Wij hebben die grootstedelijke problematiek hier nooit ervaren. Maar vandaag de dag sijpelt die niet alleen binnen : het is er nu al. En de Kempenaars zijn wakker geworden en willen dat niet.”

“Al die verstandige mensen in Brussel die zeggen dat we van die multiculturele samenleving dolgelukkig gaan worden… Dat krijg je aan de mensen hier niet wijsgemaakt. Mensen zien hun buurten veranderen. Ze zien op het openbaar vervoer dat de bevolkingssamenstelling verandert. En dat op zich speelt voor een Kempenaar geen rol. Maar dat brengt een problematiek met zich mee en dat voelen wij wel.”

Over welke problematiek gaat het dan concreet ?

“Onveiligheid. In uitgaansbuurten en op scholen. Iedereen kent de filmpjes die gedeeld worden, waarin ze zich als een groep hyena’s op een blank kind storten. Het gaat ook over de manier van leven. Als er in een wijk van 50 huizen 25 families met een andere origine wonen, dan leef je niet meer op de manier van zoveel jaar geleden. De verandering gaat gewoon te snel en dat brengt criminaliteit en een onveiligheidsgevoel met zich mee.”

Uit de gemeente-stadsbarometers blijkt dat in de Kempen heel wat gemeenten kampen met een groot onveiligheidsgevoel, terwijl de criminaliteitscijfers in de grootsteden veel hoger liggen. Wordt het probleem niet wat overdreven ?

“Wie kent er in zijn vrienden- of familiekring niemand waarbij er is ingebroken ? Bij mij zaten ze al twee keer binnen. Dat was dertig jaar geleden niet zo, hé. Dertig jaar geleden stond de achterdeur bij iedereen los. De voordeur werd bijna niet gebruikt, want je kwam langs achter binnen. Je kon bij mensen binnenspringen en het was bijna onbeleefd om langs voren te komen. Dat is hier voorbij. We durven dat niet meer. Als ik alleen thuis ben, zijn alle deuren vast.”

Een 25-tal jaar geleden was u zelf politieagent. Zou u dat beroep vandaag nog willen uitoefenen ?

“De job is nog steeds dezelfde en die deed ik erg graag. Maar men heeft intern de werking wel wat moeilijker gemaakt. Bijvoorbeeld in Antwerpen rijden collega’s drie weken lang met elkaar in de combi rond en nadien moeten ze een verslag over elkaar schrijven. Dat vind ik wel link, want er wordt wel eens iets verteld en er wordt wel eens gelachen. Je moet elkaar controleren… Dan kweek je wantrouwen.”

“De verandering gaat te snel, en dat brengt criminaliteit en een onveiligheidsgevoel met zich mee”

“Van de twintig agenten met wie ik vroeger samenwerkte, waren er vijftien met wie ik nooit op vakantie zou willen gaan. Maar als we aan het werk waren, stonden we schouder aan schouder en gingen we door het vuur voor elkaar. Maar nu is het ook daar achteromkijken. Ze hebben het dus moeilijk gemaakt. Maar het werk op zich zou ik nog erg graag doen, want dat is het enige in mijn leven dat ik echt goed kon.”

Wat bedoelt u daarmee ?

“Op school was ik geen hoogvlieger, verre van. In het voetbal was ik een middenmoter en dat was met alles zo : Bart was middenmoter. Dan werd ik agent en dat kon ik goed.”

En nu parlementslid. Hoe word je daarop voorbereid ?

“We zullen zien hoe dat loopt (lacht). Nu is het reces, maar nadien worden er vanuit het Vlaams Parlement workshops gegeven en de partij zelf zal ons ook klaarstomen. En dat zal nodig zijn, want ik begin van nul, hé.”

Vlaams Parlement, Brussel

Wat verwacht u te verwezenlijken in het Vlaams Parlement ?

“We dreigen in de oppositie terecht te komen doordat men opnieuw de kiesuitslag volledig naast zich neerlegt. Dat vind ik, samen met een meerderheid van de Vlamingen, echt onaanvaardbaar. Oppositie betekent dat je niet aan de knoppen van het bestuur zit, maar je kan wel de problemen blijven aankaarten en druk uitoefenen zodat ze niet overal mee wegkomen. De problemen die ik hoor in de bruine kroeg, zal ik in Brussel altijd blijven aankaarten.”

Bestaat in Olen de mogelijkheid om mee te besturen ? 30 procent van de Olenaren stemde op Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement.

“Er zijn mogelijkheden. We moeten realistisch zijn : 30 procent zal misschien niet het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen zijn. Mensen die nu met volle overtuiging op Vlaams Belang hebben gestemd, zullen straks misschien N-VA stemmen omdat de nonkel of buurman op de lijst staat. Maar met 20 tot 22 procent kan je de grootste partij worden.”

U bent dan ook kandidaat-burgemeester. Zijn er mogelijkheden om samen te werken met andere partijen ?

“Dat weet ik nog niet. Er is een lokale lijst, maar daar is nog niet mee gesproken. Ik heb geen idee hoe zij naar ons kijken. Ik heb ook een goede band met lokale N-VA’ers, maar dat is voorlopig eerder persoonlijk dan politiek. Ik weet ook niet of zij naar de ‘keizer’ in Antwerpen gaan luisteren, of dat ze hun goesting gaan doen. Dat zou heel belangrijk zijn. Lokaal het cordon breken, dat is de poort openbeuken voor de vrijheid van Vlaanderen. Lokale N-VA-afdelingen moeten beseffen dat zij de echte afspraak met de geschiedenis hebben na 13 oktober.”

“De problemen die ik hoor in de bruine kroeg, zal ik in Brussel altijd blijven aankaarten”

Zijn er mogelijkheden voor Vlaams Belang om ergens in de Kempen een burgemeester te leveren ?

“Ik sluit dat niet uit. Ik zie wel dat De Wever zijn lijsten heel tactisch heeft samengesteld. Hij weet waar de gevaren zitten. In gemeentes waar het ‘tricky’ is en een V-meerderheid mogelijk is, heeft hij mensen nationaal goede plaatsen gegeven.”

Waarom zou dat het doel van De Wever zijn ?

“Ik denk dat het doel van Bart De Wever regelmatig verandert. Volgens mij is er nu, maar ik heb geen glazen bol, een afspraak om de regeringsvorming uit te stellen tot na 13 oktober, om op zoveel mogelijk plaatsen een coalitie te maken met cd&v, N-VA en Vooruit. Dan zijn de lokale afdelingen zoet gehouden. Als de tweede nota opnieuw te geel is : N-VA schrijft die nota toch zelf ? Volgens mij willen ze die regeringsvorming op die manier rekken.”

“Mensen zien op het openbaar vervoer dat de bevolkingssamenstelling verandert”

Zijn er nooit eerder voorstellen geweest om de politiek in te gaan ?

“Jawel, maar nooit van Vlaams Belang, tot nu. Na mijn mediacarrière heb ik zelf een aantal keer een lijntje uitgeworpen naar Vlaams Belang. Ik had al van mijn zestiende een lidkaart, hé. Maar ik was bekend vanop tv en kende toen iemand binnen de hogere regionen van de partij. Ik vertelde hem toen dat ik graag iets zou doen voor de partij, maar het is toen uiteindelijk niets geworden.”

“Els Van Weert heeft mij voor Spirit gevraagd. Ik heb tegen haar gezegd : ‘Els, ik kan dat niet doen. Ik ben zo rechts als maar kan. Ik kan dat niet maken.’ Ook Open Vld heeft mij destijds gevraagd.”

foto’s (c) Gazet van Hove .