door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

De Waalse regering is al lang in het zadel, terwijl er Vlaams nog geen witte rook is en federaal de schoorsteen gewoonweg verstopt is. “Georges-Louis Bouchez is slim genoeg geweest om niet te wachten op de vorming van de federale regering om Waals aan de slag te gaan”, vertelt Drieu Godefridi tijdens een gesprek over de politiek in Franstalig België.

Drieu Godefridi kwam bij de verkiezingen van 9 juni op voor N-VA in Waals-Brabant en haalde er een dikke 2 procent van de stemmen binnen. De grote overwinnaar in Franstalig België was MR, waar Godefridi ook nog goede banden mee onderhoudt.

As MR – Les Engagés

Na de verkiezingen was het binnen de week duidelijk dat MR en Les Engagés samen een Waalse regering en een Franse Gemeenschapsregering zouden vormen. Amper een maand later stelden ze de regeerakkoorden voor. De komende vijf jaar bestuurt Adrien Dolimont (MR) de Waalse regering, Elisabeth Degryse (Les Engagés) neemt de regering van de Franse gemeenschap voor haar rekening.

Die snelheid van handelen heeft beide partijen veel lof opgeleverd maar er is ook een tegenzijde. “De regeerakkoorden zijn namelijk geschreven in erg algemene termen. Het is wachten op de uitvoering ervan om een definitief oordeel te vellen over deze samenstelling.”

Voor Godefridi is het geen verrassing dat MR en Les Engagés elkaar na de verkiezingen zo snel vonden. “Dé grote verrassing was de verkiezingsuitslag : PS verloor heel wat stemmen en zetels, MR haalde een fenomenale score en ook Les Engagés scoorde goed.”

Paul Magnette

Het is wat Godefridi betreft dan ook logisch dat de Franstalige socialisten zowel federaal als in Franstalig België nooit mee aan tafel hebben gezeten. “Paul Magnette heeft de PS in handen gekregen met 40 procent, nu scoren ze nog 23 procent. Bart De Wever zei voor de verkiezingen nog dat Wallonië volledig in de greep van de PS zat, maar dat is nu gelukkig niet meer het geval.

“We kregen klappen van alle kanten”, gaf Magnette na de verkiezingen ook toe. Ter rechterzijde snoepte de MR heel wat stemmen af van PS, langs links zette de opmars van PTB zich door, ten koste van de Parti Socialiste. Ondanks die forse verkiezingsnederlaag weigerde het partijbestuur daags na de verkiezingen het ontslag van de Carolo, terwijl quasi iedere andere partijvoorzitter na zo’n verkiezingsnederlaag zou moeten vrezen voor zijn baan. Bart De Wever en Tom Van Grieken zijn wellicht de uitzondering op die regel.

Volgens Godefridi spelen de Franstalige media daar een belangrijke rol in. “Net als in Vlaanderen zijn die overwegend links en zien ze in Magnette een bondgenoot.” Toch is de figuur Paul Magnette in Wallonië niet meer zo populair, mede dankzij Cumuleo, een databank van alle mandaten die bekleed worden door Belgische politici en hoge ambtenaren. “Paul Magnette spreekt altijd over de rijken, maar mensen kunnen zien hoeveel hij verdient. Hij is voor veel mensen geen geloofwaardige socialist.”

Magnette schept bergen poen !

Wat met de federale regering ?

MR en Les Engagés besloten vlak na de verkiezingen ook om samen richting de federale onderhandelingstafel te stappen. Toch is er van een echt Waals blok geen sprake. “Ze hebben inderdaad de intentie om samen in de regering te stappen. Maar bijvoorbeeld rond de fiscale hervorming stonden de partijen lijnrecht tegenover elkaar.”

Dat Georges-Louis Bouchez (MR) nu de zondebok is voor de mislukte formatie, klopt volgens Godefridi ook niet. “Ik volg de redenering van Bouchez, die zegt dat de verkiezingsuitslag gerespecteerd moet worden.” De MR-voorzitter richtte zich in de media tot Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Bouchez vindt dat het “normaal is dat partijen die 30 procent halen meer van hun standpunten in het akkoord terugvinden dan partijen met 13 procent”.

Bart De Wever mag dan wel zijn ontslag aangeboden hebben als formateur, de andere partijvoorzitters hebben al aangegeven met hem aan het roer door te willen. Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot werd door de koning aangesteld als bemiddelaar en moet de plooien proberen gladstrijken. Dat Prévot die specifieke opdracht kreeg, was voor onder andere cd&v-voorzitter Sammy Mahdi een teken dat de Arizona-coalitie nog mogelijk is. Volgens hem is het aan Prévot om ervoor te zorgen dat Bart De Wever opnieuw aan de slag kan als formateur.”

foto’s (c) Gazet van Hove .