Asiel en migratie

door Piet Van Nieuwvliet in ’t Pallieterke .

Personen in het buitenland geboren, maken 80 procent uit van de onterechte betalingen door het Zweedse Agentschap voor Sociale Verzekeringen. Migranten ontvangen acht keer zoveel onterechte betalingen dan de Zweden zelf. Dat blijkt uit een recent rapport van het genoemde agentschap. In dat rapport worden de incorrecte betalingen in twee categorieën onderverdeeld : de opzettelijke vervalsingen (inbreuken op de wetgeving op de uitkeringen) en de niet-opzettelijke fouten.

In verband met de opzettelijke vervalsingen en inbreuken schrijft het Agentschap voor Sociale Verzekeringen onder andere het volgende : “In het buitenland geboren personen, vertonen de neiging buitenproportioneel vertegenwoordigd te zijn in de groep van opzettelijke inbreuken, en dat is het geval bij ongeveer alle voorgestelde sociale uitkeringen. Die buitenproportionele aanwezigheid is bijzonder in het oog springend bij de toewijzingen van hulp, van familiale bijstand en van ouderlijke bijstand.”

Intern document

Wat de hulpbijstand betreft, waren er acht keer meer fouten bij in het buitenland geboren personen dan bij autochtone Zweden, aldus het agentschap. Het agentschap identificeerde vooral familiale netwerken als een grote risicofactor, die men dus veel beter moet gaan analyseren. Volgens het rapport moet men een deel van de verklaringen voor het hoge fraudeniveau bij migranten zoeken in het feit dat zij in vele gevallen ervoor kiezen om de uitkeringen uitbetaald te krijgen terwijl ze nog in het buitenland verblijven.

Het agentschap identificeerde vooral familiale netwerken als een grote risicofactor

Het rapport van het Zweedse Agentschap voor Sociale Verzekeringen was een intern document. Het werd uiteindelijk publiek gemaakt na druk door de belangenvereniging Verifiera. Het idee achter die vereniging, die in 2016 werd opgericht, is dat men informatie van de publieke sector bekend moet kunnen maken aan journalisten, onderzoekers en zelfs privépersonen, als het om informatie gaat die een algemeen belang betreft.

foto’s (c) Gazet van Hove .