door Stijn Derudder in ’t Pallieterke .

“Met zulke liberalen hebben we geen socialisten meer nodig.” U heeft die uitspraak ongetwijfeld wel eens gehoord. De Vlaamse liberalen zijn dikwijls in theorie liberaal, maar in de praktijk zijn ze het helemaal niet. Vandaar de uitspraak. Maar het zijn niet alleen de Vlaamse liberalen die op socialisten lijken, bijna al onze politici blijken in de praktijk te regeren als socialisten. Een keizer-kostermentaliteit en de drang om te herverdelen zijn de twee grootste boosdoeners.

Laten we eerlijk zijn : het maakt tegenwoordig niet meer uit welke kleur de das van een politicus heeft of welk mooi woord hij gebruikt om zijn beleid te beschrijven. Links, rechts, socialist of liberaal, zodra politici eenmaal de macht in handen hebben, lijken ze allemaal besmet te raken met hetzelfde virus : de onstilbare drang om zich te bemoeien met elk aspect van ons leven. En hoe financieren ze die bemoeienis ? Door u zwaar te belasten, natuurlijk.

Controledrang

Die mentaliteit, die alle politici lijkt te doordringen, is een ware plaag. De overheid, die ooit als enige kerntaken had om de vrijheid en veiligheid van haar burgers te garanderen, is verworden tot een monster dat zijn tentakels uitstrekt in alle aspecten van het dagelijkse leven. Of het nu gaat om nieuwe belastingen, zoals de meerwaardebelasting, of de eindeloze regels van de renovatieplicht, de drang om alles te controleren en te herverdelen lijkt onuitputtelijk.

“Van welk pluimage onze politici ook zijn, telkens krijgen we hoge belastingen, overregulering en herverdeling”

Filosoof Frédéric Bastiat merkte ooit op : “De staat is die grote fictie waarbij iedereen probeert te leven ten koste van iedereen.” En precies dat is wat er gebeurt. Politici zijn meesters geworden in het herverdelen van andermans geld. Zelfbehoud is hun enige ‘skin in the game’, niet wat het beste is voor het volk. Ze nemen het geld van de hardwerkende Vlaming, herverdelen het naar allerlei obscure vzw’tjes en proberen ons ervan te overtuigen dat dat noodzakelijk en zelfs rechtvaardig is. Maar wat ze eigenlijk doen, is de samenleving in een wurggreep houden waarin iedereen afhankelijk wordt van de overheid.

Kerntaken

Van welk pluimage onze politici ook zijn, telkens voeren ze dezelfde recepten door : hoge belastingen, overregulering en herverdeling. En laten we niet vergeten dat die methoden niet tot welvaart leiden, maar eerder tot een samenleving waarin de burger steeds minder zelf kan beslissen. Diezelfde burger is bovendien ook steeds minder veilig. Massa-immigratie is daar een van de oorzaken van, maar ook daar zijn de recepten van onze politici ofwel dezelfde ofwel hebben ze op zijn minst allemaal dezelfde nefaste impact.

Zoals econoom Thomas Sowell ooit zei : “De eerste les van de economie is schaarste : er is nooit genoeg van iets om alle wensen die men heeft te bevredigen. De eerste les van de politiek is om die les te negeren.” Politici blijven geld uitgeven alsof de bron onuitputtelijk is, met als gevolg dat de belastingdruk en inflatie – wat een verdoken belasting is – alleen maar toenemen. Wat je ook doet, de overheid staat klaar om een stuk van jouw taart af te snijden. Of je nu verdient, spendeert, spaart, investeert, bouwt, verkoopt, woont, rijdt, eet, schenkt of zelfs sterft, er is altijd een belasting die op de loer ligt. En mocht er toch nog iets niet belast worden, dan vindt de overheid nog wel iets uit.

De keizer-kostermentaliteit en de voortdurende drang om te belasten en te herverdelen zijn de kern van dat probleem. Daarom moeten we politici ter verantwoording roepen en hen herinneren aan hun twee kerntaken, waarin ze nu voortdurend falen : de vrijheid en de veiligheid van de burger garanderen. We hebben geen tienduizenden wettelijke regels nodig om onze levens te leiden. Schaf de honderden miljoenen euro aan absurde subsidies af en deporteer illegale criminelen. Hou op met voortdurend te regeren zoals socialisten, want onze samenleving gaat eraan kapot.

foto’s (c) Gazet van Hove .