Na afloop van de algemene vergadering zijn Jan Lonink en Willem Gijsels van functie verwisseld. Bij het ANV vervult een Nederlands-Vlaams duo het voorzitterschap. Maar omdat er maar één voorzitter kan zijn, wisselen Nederland en Vlaanderen elkaar regelmatig af. Willem Gijsels kwam in 2023 als vicevoorzitter bij het ANV-bestuur.
Willem Gijsels werkt als ingenieur bij het Europees Octrooibureau in Den Haag. Daarvoor had hij banen bij KU Leuven, Belgacom in Brussel en Esso in Antwerpen. Naast gezin en familie gaat zijn vrije tijd vooral (en misschien ter compensatie ?) uit naar culturele activiteiten. Voor Willem Gijsels die als Vlaming in Nederland werkt, zijn gemeenschappelijk cultureel erfgoed en grensoverschrijdende samenwerking nooit ver weg. Er is veel dat onze Lage Landen verbindt, niet alleen op het gebied van taal en cultuur, maar ook wat betreft economie en innovatie. De verschillen die er uiteraard zijn tussen Vlaanderen en Nederland, en die met vaste regelmaat het onderwerp vormen van een boek, heeft hij in al die jaren voornamelijk positief leren appreciëren. Daarom is hij in het maatschappelijk leven actief in verenigingen als de Orde van den Prince, de Vlaamse Tafel van Sociëteit De Witte, en KU Leuven Alumni chapter Nederland.


Willem Gijsels streeft ernaar om in het ANV mee te helpen aan zingevende culturele beleving, aan het bevorderen van samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen, en vooral aan het bij elkaar brengen van mensen rond de Nederlandse taal en de Nederlandstalige cultuur.  Jan Lonink werd in 2021 voorzitter van de vereniging. Hij was toen net burgemeester van Terneuzen af.   

foto’s (c) ANV.