NIEUWS – door Alexander Van der Meer – www.doorbraak.be .

Duitsland is er slecht aan toe en islamitische aanslagen maken de zaak nog moeilijker.

Een illegaal in Duitsland verblijvende Syriër stak in Solingen drie bezoekers van een ‘diversiteitsfestival’ dood. Het lijkt de aanleiding om het Duitse asielbeleid drastisch om te gooien, maar zo simpel is dat niet.

In twee deelstaten van het vroegere Oost-Duitsland worden vandaag (zondag 1 september) verkiezingen gehouden. Het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) staat met 30% van de stemmen op forse winst, vooral omdat de partij mordicus tegen immigratie is. Immigratie lijkt de grootste zorg van de kiezers.

IS in actie in Irak en Syrië (foto: www.rt.com)

Aanslagen

De aanslag van 23 augustus op een ‘diversiteitsfestival’ in Solingen door een Syrische asielzoeker heeft daar waarschijnlijk aan bijgedragen. Hij stak drie mensen dood en verwondde er acht. Deze Syriër had überhaupt geen recht in Duitsland te zijn, omdat hij uit EU-land Bulgarije was gekomen. Hij wordt ervan verdacht lid van IS te zijn, en vermeed Uitzetting door zich verborgen te houden tot de deadline was verstreken. Dan houden ze blijkbaar op met zoeken…

Eerder dit jaar stak een Afghaanse asielzoeker bij een islam-kritische demonstratie in Mannheim een politieagent dood die een politicus probeerde te beschermen. Er werd toen al om een strikter asielbeleid geroepen.

Maatregelen

De drie regeringspartijen staan er inmiddels zo slecht voor dat het zelfs de vraag is of ze de kiesdrempel van 5% halen. Misschien daarom kondigde premier Scholz meteen na Solingen aan het immigratiebeleid aanzienlijk te willen verscherpen.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie kwamen met een pakket maatregelen, zoals het aanmerken van ‘mes aanvallen’ als reden tot uitzetting, ook naar Syrië en Afghanistan. Er waren in de eerste helft van 2024 zo’n 430 van die aanvallen, grotendeels door asielzoekers en andere migranten.

Ook zouden asielzoekers die uit een ander EU-land komen, zoals de Syriër, geen uitkering meer mogen krijgen. En de asielstatus zou moeten worden ingetrokken van vreemdelingen die hun thuisland bezoeken om niet-dringende redenen, zoals vakantie. Over de duizenden Afghaanse en Syrische ‘vluchtelingen’ die in hun land van herkomst op vakantie gaan, bestaat al sinds 2019 zeer veel verontwaardiging.

File:Bündnis 90 - Die Grünen Logo (transparent).svg

Groenen

Of de nieuwe maatregelen van kracht worden, is nog maar zeer de vraag. De Groenen in de regeringscoalitie verzetten zich met hand en tand. Met name Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock is geheel en al van de Merkelschool : ‘Wir schaffen das !’

Daarmee voert ze nu zelfs campagne voor de aanstaande deelstaatverkiezingen, de aanslagen in Mannheim en Solingen volledig negerend. Het zal de Groenen vermoedelijk niet helpen de kiesdrempel te halen.

Over ex-kanselier Merkel gesproken, haar Christlich Demokratische Union (CDU), de grootste oppositiepartij, zet zich nu juist sterk af tegen haar spreekwoordelijk gulle asielbeleid. Voorzitter Friedrich Merz eist een ‘u-bocht’ van Scholz, en ‘geen loze kreten en taboes meer!’

Hij bood aan de immigratiemaatregelen van de kanselier te steunen in de Bundestag. Ietwat hypocriet : dankzij zijn CDU zijn er inmiddels ruim drie miljoen asielzoekers in Duitsland, grotendeels uit Syrië en Afghanistan.

File:CDU Logo 2023.svg

CDU

Merz heeft overduidelijk zijn zinnen op dse verkiezingen van volgend jaar en op het kanselierschap gezet. De belofte van een radicale koerswijziging in het asielbeleid zal hem zeker helpen, vooral ten opzichte van de extremistische AfD. Maar Merz is geen populaire politicus en vergaloppeert zich geregeld. Bijvoorbeeld toen hij bekend maakte asielzoekers uit Syrië en Afghanistan te willen weren. Dat kwam hem te staan op een sneer van de Minister van Justitie : vluchtelingen uit specifieke landen niet toelaten zou wetswijzigingen noodzakelijk maken, met name van wetten tegen discriminatie.

Ondanks al zijn tekortkomingen lijkt Friedrich Merz toch af te stevenen op het kanselierschap. Hij haalt met zijn migratieplannen het AfD de wind uit de zeilen. En het CDU lijkt met een gepeilde 31,5% landelijk minstens tweemaal zo groot te zullen worden als de socialisten van Scholz. Als het om extremisme en bestrijding van terrorisme gaat, heeft bijna 80% van de Duitsers geen enkel vertrouwen in de huidige coalitie. En twee derde van de Duitsers wil dat het land minder vluchtelingen opneemt.

Wankele regering

Intussen zit kanselier Scholz tussen twee vuren : als hij niks doet, worden de regeringspartijen waarschijnlijk vermorzeld in komende verkiezingen, en winnen AfD en CDU nog meer. Als hij ingaat op het aanbod van Merz en met steun van de CDU zijn maatregelenpakket voor een strenger asielbeleid doordrukt, stappen de Groenen vrijwel zeker uit de coalitie. Dan is het einde voor deze toch al wankele regering.

Hetgeen Duitsland overigens economisch alleen maar goed kan doen. Met name door het bizarre groene energiebeleid van de coalitie staat de industrie op instorten. Het land zal in 2024 voor de tweede keer met een groei van 0,2% het slechtste scoren van de G7, voorspelt het IMF.

Volgens Theodor Weiner, een voormalig directeur van de Deutsche Börse, is Duitsland, ‘ooit het toonbeeld van efficiëntie en de economische motor van Europa’, afgegleden naar ‘het niveau van een ontwikkelingsland’. Dat zou komen door een reeks ‘catastrofale’ politieke miskleunen, zoals het sluiten van alle kerncentrales door de regering Scholz. Of het groene verbod op het winnen van schaliegas en -olie, in overvloed aanwezig in Duitsland. Plus de drie miljoen nieuwe immigranten die de economie hard omlaag trekken.

trekken economie hard omlaag …

foto’s (c) Gazet van Hove .