door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .

Uit een peiling voor de kranten van Mediahuis bleek vorige week dat iets meer dan een vijfde van de Antwerpenaren van plan is om over enkele weken voor PVDA te stemmen. In de gemeenteraad zou de partij daarmee de op een na grootste fractie worden, na N-VA, als die laatste tenminste haar voorsprong kan vasthouden. We lazen echter nergens in de media alarmkreten die waarschuwden voor zes jaar met een communistische burgemeester aan het hoofd van de koekenstad.

Erg groot is het verschil niet tussen N-VA en PVDA in de peiling uitgevoerd door ‘Indiville’, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ongeveer een zesde van de Antwerpse kiezers heeft weliswaar nog niet beslist op welke partij ze begin oktober gaan stemmen, maar 23,8 procent van de Antwerpenaren zou voor N-VA kiezen en 20,7 procent voor PVDA. Met een maximale foutenmarge van 3,1 procent valt echter niet uit te sluiten dat de twee partijen in omgekeerde volgorde uit de stembus komen. Voor de volledigheid : ook het omgekeerde scenario, waarbij N-VA afgetekend de grootste blijft in de Antwerpse gemeenteraad, is volgens die peiling perfect mogelijk.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Communisme geen gevaar ?

Laten we echter toch even concreet uitwerken wat het zou betekenen als deze peiling het uiteindelijke resultaat van de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zou benaderen, maar dan met PVDA op kop, en N-VA slechts op de tweede plaats. In dat geval kan je het aantal zetels voor PVDA en N-VA gewoon omwisselen : 18 zetels voor PVDA, 15 voor N-VA en 10 voor achtervolger Vlaams Belang.

Het kan natuurlijk dat N-VA in dat geval toch een partner vindt om een coalitie met Vlaams Belang te smeden, al zouden we niet weten wie dat zou kunnen zijn. Noch cd&v, met amper één zetel, noch Open Vld, die volgens de peiling niet eens vertegenwoordigd zou zijn in de gemeenteraad, is bereid het cordon sanitaire te doorbreken. Met 18 zetels voor PVDA en 10 voor Vlaams Belang gaan we dus recht naar een coalitie waarin PVDA de grootste is, en dus ook automatisch de burgemeester mag leveren.

PVDA-afvaardiging

PVDA

We kunnen ons voorstellen dat bij een aantal lezers het angstzweet uitbrak bij het lezen van de vorige paragraaf. Je hoeft niet eens in de stad Antwerpen, of in de buurt ervan, te wonen, om in te zien dat een communistische burgemeester aan het hoofd van zo’n belangrijk economisch centrum in Vlaanderen in het beste geval slechts een kleine ramp zou betekenen. In de kranten van Mediahuis, of elders in de media, leverde het echter geen enkele rimpeling op in het nieuwsbeeld.

Meer zelfs, in de kranten van Mediahuis lazen we tussen de lijnen eerder een onderdrukt enthousiasme over de goede score van PVDA (“Waar ligt de bovengrens van PVDA-lijsttrekker Jos D’Haese ?”). Voor de lezers die toch enige problemen met het marxisme zouden hebben, lazen we de sussende zin dat “niemand staat te springen om met PVDA een coalitie te vormen”. We proberen ons een universum voor te stellen waar de Vlaamse media gelijkaardige zinnen zouden drukken met Vlaams Belang in de rol van PVDA. Het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang, ook wanneer die partij niet de burgemeester levert, is toch van een iets andere orde dan dat niemand ‘staat te springen’ om met haar een coalitie te vormen.

Antwerps volksfront

Bovendien mag het dan inderdaad zo zijn dat niemand staat te springen om een coalitie te vormen met PVDA, een garantie dat zo’n coalitie er niet komt is dat helemaal niet. Het is immers evenmin zo dat Groen staat te springen om een coalitie met N-VA te vormen. Of vice versa, maar dat is niet eens meer van belang. Er hoeven immers slechts enkele procenten naar links te verschuiven en PVDA maakt kans om in Antwerpen de burgemeester te leveren zonder dat de partij groter dan N-VA hoeft te worden. Dat zou dan de PVDA-Groen-Vooruit-coalitie opleveren, die de afgelopen zes jaar de plak heeft mogen zwaaien in het district Borgerhout, overigens zonder dat de pers daar ooit veel misbaar over heeft gemaakt.

Maar de vraag of N-VA bereid is om in Antwerpen met Groen een coalitie te vormen, is eigenlijk niet meer aan de orde. Als N-VA vasthoudt aan haar besluit om geen coalitie te vormen met Vlaams Belang, dan is de conclusie van deze peiling dat Groen en Vooruit nu al zeker zijn van een plaatsje in de volgende Antwerpse bestuurscoalitie. De vraag is dan alleen of die twee partijen niet anders zullen kunnen dan de burgemeesterssjerp opnieuw aan Bart De Wever te gunnen, dan wel of ze de keuze tussen Bart De Wever en Jos D’Haese zullen hebben, en voor wie ze dan zullen kiezen. Het zijn dus de laatste onbesliste kiezers die het lot van Bart De Wever zullen bepalen, en eventueel in tweede instantie Groen en Vooruit, maar niet Bart De Wever zelf.

Het blijft daarbij merkwaardig dat N-VA de controle over haar eigen lot vrijwillig afstaat aan twee partijen die nog niet half zo groot zijn, en dat alleen maar uit vrees voor de reacties in de media als ze het toch zou aandurven ernstige gesprekken aan te knopen met Vlaams Belang. Groen en Vooruit ondervinden echter vanuit diezelfde media niet de minste druk om onder geen beding aan tafel te gaan zitten met de marxisten van PVDA. Zelfs een Vlaams Belang, geïsoleerd in de oppositie, ondervindt van die Vlaamse media meer weerstand dan waar een marxistische burgemeester in Antwerpen ooit voor hoeft te vrezen !

foto’s (c) Gazet van Hove .