EUROPA EXPRESS
Nieuws – door Filip Michiels – www.doorbraak.be .
Nu verschillende lidstaten de Europese asiel- en migratieregels naast zich neer leggen, lijkt er ook binnen de EU een en ander te verschuiven.
Na Nederland wil nu ook Hongarije een zogenaamde opt-out voor het Europese asiel- en migratiepact. Dat kondigde de Hongaarse minister van Europese Zaken János Bóka woensdag aan in het Europees Parlement. In Europese kringen groeit nu de vrees dat het langverwachte Europese asiel- en migratiepact stilaan ingehaald en uitgehold wordt door de politieke realiteit.
Het Europese migratiebeleid staat onder almaar zwaardere druk. Nadat de Nederlandse regering eind vorige week al een uitzondering op het nieuwe Europese migratiepact vroeg en Duitsland begin deze week startte met veralgemeende grenscontroles, voert nu ook Hongarije de druk verder op.
De Hongaren zien in de Duitse stap uiteraard ook de bevestiging van hun grote gelijk. ‘Waarom worden wij gestraft als we onze grenzen bewaken, maar is het blijkbaar wel gerechtvaardigd als andere EU-landen hetzelfde doen ?’ klonk het in een persmededeling van de Hongaarse regering. Boedapest verwijst daarmee expliciet naar de Europese boete van intussen bijna 300 miljoen euro die het land moet betalen omdat het de Europese asielregels geschonden zou hebben.
Bedreiging voor nationale veiligheid
In een toespraak in Straatsburg stelde de Hongaarse minister voor EU-aangelegenheden Bóka dat Hongarije, net zoals Nederland, ‘de noodzaak inziet van drastische maatregelen om illegale migratie in te dammen’. Om die reden willen ook de Hongaren een vrijstelling van de EU-migratieregelgeving vragen. ‘Hongarije zal ook in de toekomst een toegewijd lid blijven van het Schengengebied’, verzekerde de minister.
Maar tegelijk kondigde hij ook aan dat zijn land een migratiebeleid zal blijven voeren ‘dat de nationale belangen waarborgt’. De Hongaarse regering is immers van mening dat illegale migratie een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid en dat het huidige migratiebeleid van de EU – onder meer via verplichte migrantenquota voor de lidstaten – de stabiliteit van de lidstaten ondermijnt.
Vrije handelsverkeer niet in gevaar
De nieuwe escalatie in het Europese migratiedebat werd de afgelopen dagen ook druk becommentarieerd tijdens de eerste echte plenaire sessie van het Europees Parlement in Straatsburg. Na de stevige ruk naar rechts bij de recente Europese verkiezingen, lijkt het sentiment in de Europese bubbel ook stilaan te veranderen. Politici lijken stilaan te beseffen dat het jarenlange Europese getalm om het migratieprobleem doortastender aan te pakken, de kiezer in heel wat lidstaten een eind naar rechts heeft geduwd.
Gerolf Annemans (Vlaams Belang), met zijn tien dienstjaren intussen een veteraan in het Europees Parlement, kant zich tegen het idee dat nu opgang maakt in Europese kringen, als zouden de interne grenscontroles het vrij handelsverkeer binnen de EU op de helling zetten. ‘Dat vrije verkeer van goederen is en blijft cruciaal voor onze eengemaakte Europese markt. Het vrij personenverkeer leek daar, alvast in theorie, een logisch vervolg op’, klinkt het. ‘Vandaag zien we evenwel dat de migratiedruk dat vrije personenverkeer in vraag stelt, maar ik vind absoluut niet dat interne grenscontroles de Europese integratie zouden terugschroeven. Voor mij draait het Europese project vooral om vrede en om een gemeenschappelijke Europese ruimte waarin we die dingen gemeenschappelijk doen die we zelf wenselijk achten.’
Volgens Annemans zijn die interne grenscontroles momenteel ook wenselijk. Los daarvan bepleit hij vooral een veel sterker Europees ontradingsbeleid naar extra migranten. ‘De sociale rechten van nieuwkomers beperken, zoals de Nederlandse regering nu wil doen, dat kan écht voor een kentering zorgen.’
Politiek signaal
Ook kersvers Europarlementslid Wouter Beke (CD&V) toont begrip voor de Duitse maatregel, al gelooft hij niet dat die op termijn veel zoden aan de dijk zal brengen. Toch wil hij de zaak ook niet dramatiseren. ‘Controles op het personenverkeer aan de binnengrenzen staan ook wat mij betreft los van het vrije verkeer van goederen binnen de EU. Maar de Duitse aanpak lost eigenlijk weinig op, al snap ik het politieke signaal wel. We moeten niet zozeer onze binnengrenzen opnieuw gaan controleren, maar wel onze buitengrenzen beter beschermen. En tegelijk moet er meer Europese solidariteit komen als het over de opvang van asielzoekers gaat. Het is belangrijk dat de socialistische fractie dit alles nu ook begrepen lijkt te hebben, en dat het nieuwe migratiepact daar binnenkort werk wil van maken.’
foto’s (c) Gazet van Hove .