door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .
Op de figuur met de zetelverdeling voor het Vlaams Parlement kan je er niet naast kijken : in de eerste peiling na de verkiezingen hebben N-VA en Vlaams Belang samen duidelijk een meerderheid te pakken. De twee partijen staan zelfs op de drempel van een meerderheid in stemmen, want samen halen ze nu 49,9 procent van de kiesintenties in de Ipsos-peiling, uitgevoerd in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL TVi en Le Soir.
Voor N-VA is dit een zeer gunstige peiling. Vergeleken met de verkiezingen van juni, gaat de partij er lichtjes op vooruit en blijft daarmee de grootste partij in Vlaanderen. Meer dan een kwart van de Vlamingen zou voor de partij van Bart De Wever kiezen als er morgen nationale verkiezingen gehouden worden. Het ziet er daarmee niet naar uit dat de Vlaamse kiezer de schuld voor de aanslepende Vlaamse en federale formatie in de schoenen van N-VA schuift, wel integendeel.
Vooruit gaat in deze peiling met de grootste winst lopen.
Het is natuurlijk moeilijk in te schatten waar de nieuwe kiezers van N-VA vandaan komen, maar het is wel opmerkelijk dat haar winst niet ten koste van Vlaams Belang gaat. Die laatste partij stijgt immers ook. De centrumpartijen cd&v en Open Vld daarentegen verliezen wel, en dus is het misschien uit die richting dat de nieuwe N-VA-kiezers komen.
Vlaams Belang op de tweede plaats
Zoals aangehaald, maakt ook Vlaams Belang winst in deze peiling, en zelfs iets meer dan N-VA. Samen halen de twee nationalistische partijen 49,9 procent van de stemmen en in zetels zou er in het Vlaams Parlement zelfs wat marge zijn op een meerderheid. Het toont aan dat er in 2029 misschien wel mogelijkheden zijn voor de partij van Tom Van Grieken, maar toch vermoeden we dat de partij niet helemaal tevreden is met een (voorlopige) tweede plaats.
Winst voor Vooruit
Vooruit blijft de derde partij in Vlaanderen en door het lichte verlies van cd&v is die derde plaats op dit ogenblik onbetwist. De partij gaat in deze peiling met de grootste winst lopen en haalt bijna vijftien procent. Net zoals het voor N-VA blijkbaar loont om naarstig verder te blijven werken aan de Vlaamse en de federale formatie, lijkt het erop dat Vooruit er wel bij vaart regelmatig wat tegen te stribbelen. Het wordt uitkijken hoe de trends voor deze twee partijen zich verder zullen zetten eens er eindelijk een Vlaamse en een federale regering gevormd is.
Cd&v weer een elfje
Voor de kleinere partijen valt er in deze peiling niet veel goed nieuws te rapen. Cd&v is de eerste in de reeks, met een licht verlies. De partij moet Vooruit weer wat loslaten en gaat opnieuw richting de tien procent. De manier waarop Conner Rousseau de Vlaamse en federale formaties weet te vertragen, heeft duidelijk een positiever effect voor de socialisten dan wat Sammy Mahdi weet te bewerkstelligen voor de christendemocraten.
Met deze uitslag wordt het ook bibberen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Als slechts één op negen Vlamingen nog van plan is om nationaal voor cd&v te stemmen, wordt het moeilijk om op 13 oktober op het lokale niveau de eerste plaats vast te houden.
Geen verdere doorbraak voor PVDA
De marxisten van PVDA maken in deze peiling een kleine winst in Vlaanderen en in Wallonië, maar in Brussel gaat de partij achteruit. In Vlaanderen blijft de partij overigens een eindje verwijderd van de symbolische grens van tien procent. Ook al lijkt de partij straks een goede beurt te kunnen maken in Antwerpen, met zelfs een mogelijkheid op een burgemeesterssjerp, toch is er voorlopig geen sprake van een nationale doorbraak van PVDA in Vlaanderen.
Open Vld historisch laag
Na een historisch laag verkiezingsresultaat scoort Open Vld nu ook een historisch laag peilingsresultaat, met slechts 6,8 procent van de kiesintenties. Daarmee wenkt meer dan ooit de kiesdrempel die de partij ooit nog zelf heeft ingevoerd.
Een effect dat hierin mee kan spelen, is dat de partij zo goed als onzichtbaar is in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale afdelingen schuwen immers de naam Open Vld en komen liever onder een andere naam op. Dit kan ook betekenen dat de partij haar bodemkoers nog niet bereikt heeft. Eens er een nieuwe Vlaamse en federale regering gevormd is, verdwijnen ook de liberale ministers, premier Alexander De Croo incluis, uit het nieuwsbeeld.
Groen nadert de kiesdrempel
Ook voor de ecologisten gaat het in deze peiling bergafwaarts richting de kiesdrempel. In de zetelverdeling is dat niet even goed merkbaar als voor Open Vld, omdat de stemmen van Groen beter gegroepeerd zijn volgens de kieskringen. Herinner u dat Groen bij de verkiezingen in juni net zoals Open Vld negen zetels wist te behalen, ook al haalde de partij meer dan een procent minder stemmen. Dat neemt niet weg dat zo goed als alle zetels van Groen onzeker aan het worden zijn, met uitzondering van minstens één zetel in Brussel.
Over Brussel gesproken, daar lijkt Team Fouad Ahidar zich te bevestigen, ook al moeten we in die kieskring met twee woorden spreken omdat het aantal ondervraagde Vlamingen in Brussel bijzonder klein is.
Regeringen in spe behouden meerderheid
De coalitie van N-VA, Vooruit en cd&v behoudt in het Vlaams Parlement haar meerderheid en nationaal hoeft ook Arizona zich voorlopig geen zorgen te maken. Het verlies van MR in Wallonië wordt er meer dan gecompenseerd door de winst van Les Engagés, en in Brussel doet zich precies het omgekeerde voor. Wat deze peiling betreft, hoeven de formateurs Bart De Wever en Matthias Diependaele zich dus voorlopig geen zorgen te maken.