Ingrijpende verandering samenleving inzichtelijk gemaakt

NIEUWS – door Filip Michiels – www.doorbraak.be . Schenk

Vlaams Belang pakt uit met een nieuwe site die de evolutie van het aantal migranten in alle Vlaamse gemeenten in enkele muisklikken duidelijk maakt.

Wellicht niet toevallig op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen lanceert Vlaams Belang de site superdiversiteit.be, waarop de partij de bevolkingssamenstelling van alle Vlaamse gemeenten in kaart brengt. De site toont glashelder aan welke enorme vlucht migratie de voorbije jaren genomen heeft in almaar meer Vlaamse steden en gemeenten.

Nu kunnen bezoekers met enkele muisklikken voor alle gemeenten in Vlaanderen de evolutie van het aantal migranten terugvinden. In sommige gevallen is die ronduit spectaculair te noemen. Op basis van officiële Statbel-data wordt op de nieuwe site een onderscheid gemaakt tussen het percentage inwoners met Belgische achtergrond, het aantal Belgische inwoners met een buitenlandse achtergrond en het percentage niet-Belgische inwoners in elke gemeente.

Vorig jaar was 65,5 procent van de totale Belgische bevolking Belg met Belgische achtergrond

Daarbij is het ook niet oninteressant die gemeentelijke cijfers te vergelijken met cijfers voor het hele land, die we op de site van Statbel terugvinden. Daaruit blijkt dat vorig jaar 65,5 procent van de totale Belgische bevolking Belg met Belgische achtergrond was. 21 procent was Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4 procent was niet-Belg.

Opgesplitst naar de verschillende gewesten loopt het aandeel Belgen met een Belgische achtergrond uiteraard sterk uiteen : in Brussel gaat het om amper een op vier inwoners, in Vlaanderen om ongeveer drie op vier en in Wallonië om twee op drie.

Immense impact op samenleving

‘In 1950 was nog maar 4 procent van de bevolking in ons land van buitenlandse origine. Vandaag gaat het dus al om 34,5 procent ! Dat is – in de tijdspanne van nog geen mensenleven – een gigantische verandering. En de impact op onze samenleving is immens.’, klinkt het bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Die cijfers spreken niet echt in het voordeel van die politici die beweren dat het migratieprobleem door rechtse partijen systematisch wordt opgeklopt

Meer nog dan de naakte cijfers is vooral de evolutie van de bevolkingssamenstelling in de Vlaamse steden en gemeenten bijzonder interessant. En toegegeven, die cijfers spreken niet echt in het voordeel van die politici die beweren dat het migratieprobleem door rechtse partijen systematisch wordt opgeklopt.

Op de koop toe wordt het ook heel snel duidelijk dat de grote instroom van migranten allang niet meer exclusief is voorbehouden aan de grote steden. Zo piekt het aantal buitenlanders ook in enkele gemeenten langs de Nederlandse grens – onder meer Lanaken en Ravels – maar daar gaat het wellicht voornamelijk om grensmigratie.

Explosie in kleinere steden

Minstens even opvallend is de explosie van het aantal niet-Belgen in wat kleinere steden zoals Turnhout. 22 procent van de inwoners is daar intussen niet-Belg, met daarnaast ook nog eens 18 procent Belgen met een buitenlandse achtergrond.

Eenzelfde verhaal voor Willebroek, toch ook niet meteen een grootstad. In 2023 had amper 63 procent van de inwoners daar nog een Belgische achtergrond. Tien jaar geleden was dat nog 77 procent. Gent vertoont een vergelijkbare trend : in 2013 telde de stad nog 71 procent Belgische inwoners met ook een Belgische achtergrond, tien jaar later was dat nog maar 62 procent.

Ingrijpend veranderd

Niet geheel verrassend is de explosie van het aantal niet-Belgen en Belgen met een buitenlandse achtergrond het grootst in Brussel en Antwerpen. In Antwerpen nam het aantal Belgische inwoners met een Belgische achtergrond in de periode 2003-2023 een duik van 73 procent naar 44 procent. De stad Brussel telt vandaag nog amper 17 procent Belgische inwoners met een Belgische achtergrond; in 2003 was dat nog 40 procent.

‘Onder invloed van de massale immigratie en falende integratie is onze maatschappij onmiskenbaar en ingrijpend veranderd’, klinkt het nog bij de Vlaams Belang-voorzitter. ‘In sommige wijken en zelfs hele stadsdelen doen alleen de straatnaamborden nog vermoeden dat je in Vlaanderen bent. Als men het heeft over “superdiversiteit”, is het dat wat men eigenlijk bedoelt.’

foto’s (c) Gazet van Hove .