Bruto Lokaal Geluk brengt in kaart waar je gelukkigst wordt en voor 2024 is dat voorlopig… Lint !
Het gemiddeld inkomen, de prijs van het vastgoed of de werkzaamheidsgraad zijn vaak gebruikte parameters om te bepalen of een gemeente een goede plek is om te wonen. Muntuit vzw ziet het anders na en bedacht het Bruto Lokaal Geluk : een methodiek die sociale en ecologische factoren in rekening brengt om te bepalen hoe gelukkig de inwoners van een gemeente zich voelen.
Lint staat voorlopig op kop. “De verhouding tussen het geluksgevoel, de levensverwachting en de CO2- uitstoot is in Lint helemaal in balans. Deze gemeente is echt een inspiratiebron voor andere lokale besturen”, stelt Benoit Verbeiren van Muntuit vzw.
Het Bruto Nationaal Product (BNP) is de meest gebruikte indicator van welvaart, maar dit klassieke meetinstrument schiet op vele vlakken tekort. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met sociale of ecologische kosten, en is geen goede maatstaf om het welzijn van burgers te meten. Toch schuiven meer en meer beleidsmakers welzijn naar voor als thema waar ze de komende jaren aan willen werken. “Dat is volkomen terecht, want volgens het World Happiness Report blijkt dat in de meeste Westerse landen het geluksgevoel van de inwoners de afgelopen jaren een forse duik heeft genomen. België staat volgens dat rapport op de 16 de plaats”, stelt Benoit Verbeiren.
Ook in ons land is er dus nog ruimte voor verbetering. Daarom ontwikkelde Muntuit vzw het Bruto Lokaal Geluk, een meetinstrument dat bepaalt hoe elke Vlaamse stad of gemeente bijdraagt tot het geluk van zijn inwoners. “Hoewel geluk meten vaak beschouwd wordt als een subjectieve oefening, zijn er wel degelijk meerdere objectieve data beschikbaar. Zo gebruikten wij gegevens uit de burgerbevraging Gemeente-Stadmonitor 2023. Die combineren we met de gemiddelde levensverwachting per gemeente en de CO2-uitstoot per inwoner. Uiteindelijk krijgen we dan een score op 100 die rekening houdt met zowel het welzijn van de inwoners als hun milieu-impact.”
Lint op nummer één
Wie het resultaat van het Bruto Lokaal Geluksonderzoek bekijkt op een kaart, komt tot opvallende conclusies. “De gemeentes die traditioneel bovenaan de lijstjes staan – zeg maar de rijkste gemeenten – scoren volgens onze index veel minder goed. Sint-Martens-Latem bijvoorbeeld vinden we pas op plaats 49 terug en Knokke-Heist valt zelfs helemaal uit de top- 100.” Van de vijf rijkste Vlaamse gemeentes blijken enkel Keerbergen en Hove in de top 10 te staan. “Zij zijn de enige die een balans weten te vinden tussen geluksgevoel, levensverwachting en CO2-uitstoot. In die gemeenten worden dan ook initiatieven genomen die bijdragen tot een sterker gemeenschapsgevoel en een duurzame samenleving.”
Op de eerste plaats in de lijst staat verrassend de gemeente Lint.
Initiatieven worden beloond
In het kader van zijn campagne beloont de vzw Muntuit lokale initiatieven die bijdragen aan een betere, gelukkiger woonomgeving. Benoit Verbeiren : “Zwerfafval opruimen of autodelen zijn voorbeelden van initiatieven die burgers kunnen nemen om hun gemeente aan een betere score helpen. En we belonen hen voor die inzet, met BLG-munten. Die kunnen ze op het einde van onze campagne inruilen voor een geschenk of waardebon bij een van onze partners.”
Deze maand is het dus munten verzamelen geblazen. “We doen daarom graag nog een warme oproep aan alle burgers om hun steentje bij te dragen en van hun gemeente een warmere plek te maken. Tegelijk vragen we de lokale politici om de thema’s duurzaamheid, gemeenschapsgevoel en welzijn hoog op de agenda te blijven zetten. Dat zal de samenleving en het geluk van onze burgers alleen maar ten goede komen”, besluit initiatiefnemer Benoit Verbeiren.
foto’s (c) Gazet van Hove .