Identiteit
door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .
“Terwijl alle ogen gericht zijn op Ninove en Ranst, lijkt de coalitievorming in Sint-Jans-Molenbeek haast geruisloos te passeren”, schrijft politiek journalist Anton Schelfaut. “Nochtans dreigt het islamo-gauchistische experiment dat zich in de Brusselse gemeente voltrekt verstrekkender gevolgen te hebben voor onze samenleving dan een bestuurs-deelname van Vlaams Belang.”
Leuven Vlaams betekende het begin van het einde van de unitaire partijen in België. In 1972 vielen zowel de unitaire Christelijke Volkspartij (CVP/PSC) als de Liberale Partij uiteen in een Vlaamse en Franstalige partij. De Belgische Socialistische Partij (BSP) onderging in 1978 hetzelfde lot.
De afgelopen jaren lijkt zich een nieuwe splitsing te voltrekken : de Brusselse partijen scheuren zich in toenemende mate af van de moederpartijen in Vlaanderen en Wallonië en zijn nog maar moeilijk in het gareel te houden. Een en ander heeft te maken met de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in 2012. Sindsdien moeten Brusselse politici geen zieltjes meer winnen in Vlaanderen, waardoor ze een zuiver Brusselse koers zijn gaan varen. Dat is niet alleen zichtbaar in hun stemgedrag, maar ook in de keuze van hun coalitiepartners.
Twee gezichten
Het bekendste voorbeeld is het debat over onverdoofd slachten. Om de moslimkiezers in de hoofdstad niet voor het hoofd te stoten, nemen PS en Ecolo in Brussel steevast een ander standpunt in ten aanzien van onverdoofd slachten dan in Wallonië. Ook bij Vooruit.brussels waren er bij de stemming in 2022 twee dissidenten : Fouad Ahidar en Hilde Sabbe stemden tégen het verbod op onverdoofd slachten en gingen daarmee lijnrecht in tegen de marsorders van voorzitter Conner Rousseau. Beiden zijn vandaag geen lid meer van Vooruit.
Toch lijkt ook Vooruit een partij met twee gezichten te zijn. Terwijl ze in Vlaanderen niet langer met de PVDA in zee gaat, doet ze dat in Sint-Jans-Molenbeek wel. De Vlaamse socialisten trokken er samen met hun Franstalige zusterpartij PS naar de kiezer. Beide partijen klikten zich na de verkiezingen meteen vast aan PTB-PVDA. Hoewel PS-Vooruit en PTB-PVDA samen een nipte meerderheid hebben, zoeken ze nog een derde partner. Dat zou wel eens de moslimpartij Team Fouad Ahidar kunnen worden.
Verstrekkende gevolgen
U vraagt zich waarschijnlijk af waarom u zou moeten wakker liggen van wat in Molenbeek gebeurt. Wel, Molenbeek is niet zomaar de eerste de beste gemeente. Met 100.000 inwoners is het zelfs de op tien na grootste van België. En de beloftes die Moureaux voor de verkiezingen aan haar islamitische achterban deed, waren niet min. De Molenbeekse burgemeester wil onder meer een jeugdhuis inrichten waar enkel tienermeisjes welkom zijn, omdat die volgens haar geen zin zouden hebben om met jongens van hun leeftijd om te gaan. Ook op het vlak van onverdoofd slachten en hoofddoeken of andere religieuze tekens aan het loket zal het monsterverbond tussen socialisten, communisten en moslims zijn islamitische electoraat geen duimbreed in de weg durven te leggen.
Terwijl alle ogen gericht zijn op Ninove en Ranst, lijkt de coalitievorming in Molenbeek haast geruisloos te passeren. Nochtans dreigt het islamo-gauchistische experiment dat zich in de Brusselse gemeente voltrekt verstrekkender gevolgen te hebben voor onze samenleving dan een bestuursdeelname van Vlaams Belang. De kernwaarden van de Verlichting – vrijheid en gelijkheid – en de scheiding van kerk en staat staan in Molenbeek onder zware druk.
foto’s (c) Gazet van Hove .