Vooruit ondergraaft vooral eigen positie

NIEUWS – door Christophe Degreef – www.doorbraak.be .

Bart De Wever (N-VA) leidt nog steeds de federale coalitiegesprekken, al doen Conner Rousseau (Vooruit) en zijn socialisten moeilijk.

Het is Conner Rousseau zelf die een vermogensbelasting tegenhoudt, zo klinkt het dicht bij de federale onderhandelingen.

Het water tussen Vooruit en de andere ‘Arizonapartijen’ lijkt in de media dieper dan het in werkelijkheid is. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou zelfs een vermogensbelasting willen aanvaarden in ruil voor (veel) lagere belastingen op inkomen. Aan Open Vld als alternatief voor Vooruit wordt alleen gedacht als de Europese Commissie en buitenlandse ratingbureaus druk beginnen te zetten op België.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau lijkt de onderhandelingen voor de vorming van een federale regering op te blazen. In een goed voorbereid interview met Het Nieuwsblad op zaterdag – goed voorbereid, want drie dagen eerder afgenomen – zegt Rousseau dat hij niet veel zin heeft om te regeren in een centrumrechtse coalitie. Voor Rousseau moet er een vermogensbelasting komen voor de rijken, anders is het wat hem betreft gedaan met Arizona.

Daarmee roept Rousseau een beetje in het ijle. Geen enkele van zijn mogelijke coalitiepartners neemt echt aanstoot aan zijn uitlatingen. Dat mochten we het voorbije weekend zelf vaststellen. Niemand wil Rousseau afvallen, ook niet ‘off the record’.

Onderhandelen

Voor MR, Les Engagés, CD&V en N-VA is het probleem niet zo groot. De Arizonapartijen beslaan zowel in Vlaanderen als in Wallonië de meerderheid van het politieke spectrum, zo denken althans de coalitiepartners in spe zelf. Lees : alle alternatieven zijn slechter dan met Vooruit erbij. Dat is één. Twee : hoewel de strubbelingen over belastingen gaan — en dan vooral over een vermogensbelasting voor de ‘rijken’ — zijn de overige coalitiepartners niet tegen zo’n belasting, vernemen we. Tenminste niet als ze gecompenseerd wordt door (veel) lagere belastingen op inkomen.

Het is vooral Conner Rousseau zelf die zo’n vermogensbelasting onmogelijk maakt door te blijven vasthouden aan een belastingverschuiving

Voor de overige Arizonapartijen bevatten de nota’s van formateur Bart De Wever (N-VA) voldoende voorstellen in die richting om voort te onderhandelen. Zelfs MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou een vermogensbelasting willen aanvaarden, klinkt het. Het is vooral Conner Rousseau zelf die zo’n vermogensbelasting onmogelijk maakt door te blijven vasthouden aan een belastingverschuiving in plaats van een globale belastingvermindering.

Fictie

En dan drie : Open Vld is politiek te irrelevant om een geloofwaardige vervanger te zijn voor Vooruit. Hoewel de partij op papier ideologisch nauwer aansluit bij de overige coalitiepartners dan de Vlaamse socialisten, beschikt een coalitie met de Vlaamse liberalen maar over één zetel op overschot om een federale meerderheid te vormen. En in die coalitie is er ook geen Vlaamse meerderheid. Dus de Open Vld erbij in plaats van Vooruit, dat is fictie volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen.

‘Arizona is niet dood en begraven, maar speelt wel in de toegevoegde tijd. En die kan lang duren’, vat een bron samen. ‘Alleen als onder druk van de Europese Commissie en de ratingbureaus de Belgische staatsfinanciën echt in zwaar weer belanden, zou Open Vld er in één of andere formule misschien bij kunnen.’

Relatietherapie

En wat denkt Open Vld zelf ? ‘Het is nog veel te vroeg voor dat soort bedenkingen. We weten trouwens niet zeker welke nota of welk voorstel van De Wever nu exact welke status heeft. Dus ik onthou me voorlopig van commentaar’, reageert partijvoorzitter Eva De Bleeker wél on the record.

Eén analyse van een bron in de Wetstraat blijft wel nazinderen : ‘Misschien heeft Conner Rousseau al wat hij wilde hebben, namelijk machtsdeelname met linkse garanties in de Vlaamse regering plus enkele sterke lokale coalities. Voor hem hoeft het nu eigenlijk federaal niet meer. Maar dat zou wel cynisch zijn, want Bart De Wever heeft zoveel tijd en moeite in hem gestoken. Zeker als Rousseau vorige woensdag al wist dat hij de relatie wou beëindigen, maar donderdag wel nog in relatietherapie ging.’

foto’s (c) Gazet van Hove .