Fnac annuleert evenement met auteurs, politici reageren (nauwelijks)
NIEUWS – door Christophe Degreef – www.doorbraak.be .
Na bedreigingen door ‘jongeren’ kan een voorstelling van het boek ‘Allah n’a rien à faire dans ma classe’ in Brussel niet doorgaan.
De voorstelling van het boek ‘Allah n’a rien à faire dans ma classe’ in de FNAC van Sint-Lambrechts-Woluwe is afgelopen weekend op een sisser uitgedraaid. Fnac blies het evenement af wegens ‘bedreigingen’ door ‘jongeren’. ‘Het werd als aanstootgevend gezien om de naam “Allah” te noemen’, reageert auteur Jean-Pierre Martin.
Allah n’a rien à faire dans ma classe is een Franstalig onderzoekswerk van de onafhankelijke journalisten Jean-Pierre Martin en Laurence D’Hondt. Beide auteurs onderzoeken in het boek de groeiende invloed van het islamisme in Franstalige scholen op basis van vele getuigenissen van leerkrachten. Volgens de journalisten wordt die groeiende invloed stelselmatig ontkend en is debat over het probleem quasi onmogelijk.
En om hun punt nog wat kracht bij te zetten, was het bij de voorstelling van het boek in de Fnac van Sint-Lambrechts-Woluwe afgelopen zaterdag al zover. Enkele dagen voor het evenement roerden ‘jongeren’ – de aanhalingstekens worden door de auteurs zelf gebruikt – zich op sociale media. Bedreigingen werden geuit aan het adres van Fnac-medewerkers. Reden : ‘Volgens die jongeren is het verboden om de naam van Allah te noemen’, zo reageert auteur Jean-Pierre Martin verbolgen op X. Het evenement moest volgens de ‘jongeren’ afgelast worden. Wat dus ook gebeurde.
‘Politiek vandalisme’
Beide auteurs zeggen op X dat ze de beslissing van Fnac begrijpen en onthouden zich van verdere commentaar. Dat is niet zo voor Vlaams minister van Media en Brusselbeleid Cieltje Van Achter (N-VA). Die veroordeelt op dezelfde sociale-mediasite de intimidaties ‘streng’. ‘Deze intimidaties bewijzen trouwens net de aanklacht van de auteurs’, aldus Van Achter.
Burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (DéFi) blijft eerder op de vlakte over het incident. ‘Ook al was het event al geannuleerd, mogelijk kwamen er toch nog jongeren opdagen. Maar ik ben zelf vanmiddag langs de winkel gepasseerd en alles was er kalm’, aldus Maingain, ook op X.
Wie op sociale media wel van leer trok, was ontslagnemend federaal staatssecretaris Alexia Bertrand (Open Vld). ‘Na intimidaties in Gent en politiek vandalisme in Brussel is het bedreigen van auteurs een nieuw dieptepunt voor onze vrijheden en vrije meningsuiting. We mogen dit nooit tolereren. We zullen dit nooit tolereren. Ik verwacht dat alle politici dit samen met mij streng veroordelen’, aldus Bertrand.
Maar dat streng veroordelen, dat valt nogal tegen. Het is bij publicatie ook niet duidelijk of er klacht werd ingediend tegen wie de bedreigingen heeft geuit. In december wordt het onderzoekswerk voorgesteld in het Europees Parlement.
foto’s (c) Gazet van Hove .