door Julien Borremans in ’t Pallieterke .
Minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) zorgde voor enige ophef toen ze voorstelde om de resultaten van de Vlaamse toetsen aan de ouders kenbaar te maken. De onderwijs- en politieke wereld reageerden verbolgen. Liever houdt men het potje gedekt omdat de resultaten in heel wat scholen ronduit vernietigend zijn.
Het voorstel van Zuhal Demir is niet meer dan normaal. Iedere ouder wil toch wel weten hoe zijn of haar kind er op school voorstaat. Bovendien is er de openbaarheid van bestuur. De Vlaamse toetsen peilen immers naar de kennis van Nederlands en wiskunde in het 4de leerjaar van het basisonderwijs en het 2de leerjaar van het secundair onderwijs, wat voor heel wat leerlingen ruim ontoereikend is.
Te veel kinderen met een migratieachtergrond horen nauwelijks Nederlands buiten de school
Er wordt voor schoolrangordes gevreesd. Maar in werkelijkheid is het wel al zo dat heel wat scholen het slecht tot heel slecht doen omdat ze onvoldoende antwoord kunnen bieden op de vele problemen die hen dagelijks overspoelen. Waarom mag dat niet duidelijk in beeld worden gebracht ?
Onderwijsbeleid
De socialistische experimenten hebben in het verleden de onderwijskwaliteit ronduit schade toegebracht. Onderwijsspecialist Dirk Van Damme moest voordien toegeven dat het taalbeleid voor migranten – waarvan hij mee aan de wieg stond – te laks is geweest. De resultaten zijn dramatisch. Kijk maar naar de slaagkansen en de tewerkstellingscijfers.
Als Zuhal Demir dit moment van openbaring wil aangrijpen om het onderwijsbeleid op een totaal andere leest te schoeien, dan heeft ze daar veel redenen voor. Dat blijkt immers uit een bevraging bij 233 respondenten over het onderwijs door vzw Bovenwijs. Het onderwijsbeleid van de overheid, de koepels en in mindere mate de scholen krijgt een stevige onvoldoende. ‘Te veel scholen presteren gevaarlijk zwak’. Dat geldt ook voor de scholengroepen, de koepels, de pedagogische ondersteuning… Vooral de lerarenopleiding en het inclusiebeleid krijgen een stevige buis.
Scholen worden overbevraagd en overbelast
Ik ga niet het hele rapport bespreken, maar het zorg- en inclusiebeleid krijgen het zwaar te verduren : “Meerdere respondenten klagen over een zo grote focus op leerlingen uit minderheden en/of met andere zorgnoden dat de aandacht en zorg voor alle andere leerlingen weggedrukt wordt.”
Te veel kinderen met een migratieachtergrond groeien op in een “feitelijke sociale en talige semi-segregatie” : “Ze horen nauwelijks Nederlands buiten de school.” Daardoor komt de zware last op de schouders van het onderwijs terecht, waardoor de integratie fel tekort schiet.
Nieuwkomers
Te veel migranten komen volgens een aantal respondenten naar hier om geld te verdienen om naar de familie te kunnen opsturen. “Deze groep ouders levert nauwelijks inspanningen voor taalverwerving en integratie.” Daardoor worstelen de kinderen van bij aanvang met een stevige taalachterstand, wat zich ook vertaalt in leerachterstand.
Een aantal van die onderwijsmedewerkers pleit daarom voor duidelijke verplichtingen bij aankomst in ons land. Nieuwkomers kunnen dan “geen verblijfsvergunning en geen andere voordelen krijgen zonder een aangetoonde sterke inzet én resultaten”. Een respondent vraagt zich af of de capaciteit van het onderwijs om zo een groot aantal immigranten op te leiden, niet wordt overschat. ‘Het is duidelijk dat veel respondenten aan de alarmbel trekken’.
Agressie
Het rapport maakt ook duidelijk dat er te weinig wordt opgetreden tegen agressie van leerlingen én ouders. Het gaat soms over fysieke agressie, maar ook over “zeer assertieve ouders” die alle schuld over wat misloopt bij de school leggen. Er is ook agressie tegenover “vrouwen en/of andere leerlingen, wat doorgaans samenhangt met bepaalde normen die in bepaalde (sub)-culturen leven”. Door de eindeloze juridisering van die problemen geven heel wat directies toe aan agressie, waardoor ouders en leerlingen regelmatig aan het kortste eind trekken.
De respondenten vinden onderwijskwaliteit een stuk belangrijker dan het nastreven van “sociale mix, gelijke onderwijskansen en inclusie”. Ook het nastreven van een professionele, veilige en rustige leer- en werkomgeving op school moet veel meer aandacht krijgen. Ouders moeten daarbij veel meer op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken. Indien nodig moeten ze door organisaties worden ondersteund voor wie dat wel tot de kernopdracht behoort. Scholen worden overbevraagd en overbelast, en moeten kerntaken uitvoeren die de overheid nalaat te doen.
Opmerkelijk is dat die fundamentele kritiek vanuit de scholen zelf komt. Hun boodschap snijdt veel dieper dan die vande onderwijsspecialisten die al jaren in hetzelfde politiek correcte kringetje draaien. Het rapport van de bevraging naar onderwijskwaliteit door vzw Bovenwijs bevat naast messcherpe analyses ook een stroom aan aanbevelingen. Het kenbaar maken van de uitslagen van de Vlaamse toetsen zou alvast een eerste stap kunnen betekenen naar betere onderwijskwaliteit.
foto’s (c) Gazet van Hove .