door Redactie Cultuur ’t Pallieterke .
U kan elke week een boekrecensie lezen in ‘t Pallieterke. We naderen het einde van het jaar en dan komen de jaaroverzichten weer tevoorschijn. Onze redactie lijst hier de 10 favorieten op.
De aanval op het Westen : Douglas Murray
Ons Avondland heeft met vele vijanden te maken : extern en intern. Zij die onze welvaart benijden, maar vooral zij die ons cultureel erfgoed verafschuwen. Murray brengt hen, hun drijfveren en hun acties in kaart en ziet hen met open vizier tegemoet.
De geuren van de kathedraal : Wendy Wauters
Lijken begraven, schuilende armoedzaaiers, doortrekkende handelaars, rondlopende dieren, vrome liturgische diensten badend in wierook,… Een meesterlijke reconstructie op basis van ‘geuren allerhande’ doet de lezer werkelijk aanvoelen hoe de Antwerpse kathedraal in de 16de eeuw een verzamelplaats van de samenleving was.
De laatste 242 – de terechtstelling van collaborateurs na de Tweede Wereldoorlog : Elise Rezsöhazy
De repressie is een brok onverwerkt verleden in Vlaanderen. Dit onderzoek spreekt geen oordeel uit, maar schetst inzichtelijk hoe het justitiële apparaat toen werkte aan de hand van talrijke dossiers van repressieslachtoffers en hoe de politiek ermee omging.
De liederlijke middeleeuwen – de andere kant van de mythe : Jef Janssens
De middeleeuwen zijn meer dan beelden en straffe verhalen van heldhaftige ridders en vrome monniken. Op basis van grondige tekstenstudie, geïllustreerd met miniaturen en afbeeldingen ontdekken we overtuigend dat ‘de goede zeden’ toen al een rekbaar begrip was…
De val van België : Wouter Verschelden
Een onwaarschijnlijk gedetailleerde en gedocumenteerde kroniek van vier jaar Vivaldi-regering, waarin de auteur alle protagonisten uit meerderheid én oppositie met hun karakter, overtuiging, kleine en grote kantjes, én hun meningsverschillen en conflicten tegenover elkaar plaatst.
Europese Lente – De strijd voor een nieuwe wereld (1848-1849) : Christopher Clark
Historicus Christopher Clark zoemt in op een vergeten revolutie, die grote delen van Europa in de ban hield. Liberaal, nationaal, sociaal, … Ze inspireerde de jaren erna en tot vandaag radicalen van diverse pluimage. Het boek beschrijft de vele dimensies en vormen van opstand : van de kruitdampen tot de drukinkt.
Gedeelde grond : Björn Rzoska
Een indringend relaas over de waarheid achter de verzwegen achtergronden van de twee grootvaders van de auteur tijdens het interbellum, de Tweede Wereldoorlog én daarna. Twee grootvaders die toen elkaars tegenstanders waren, maar nadien hun keuzes en wedervaren toedekten.
Hercules op de tweesprong : Andreas Kinneging
Waarom is de hedendaagse mens vertwijfeld en vooral ongelukkig ? Richten we ons niet teveel op de afgoden van de Verlichting en Romantiek ? De hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging biedt ons een alternatief voor hoe we naar de samenleving moeten kijken. Met focus op het beste wat Athene en Jeruzalem onze traditie te bieden hebben.
Stoute schoenen : Bart Van Loo
Na de onwezenlijke dynamiek die ‘De Bourgondiërs’ losmaakte, trekt bard Bart Van Loo nu zijn stapschoenen aan om de lezer-toerist op de sporen van de Bourgondische dynastie in de Lage Landen en Frankrijk te wijzen. Vaderlandse geschiedenis op zijn best !
Zwerven langs de limes – De randen van het Romeinse Rijk : Luc Devoldere
Het licht en de schaduw van Rome zijn vandaag nog steeds zichtbaar in Europa en tot voorbij de Middellandse Zee. De lezer is bevoorrecht de queeste naar dit cultureel erfgoed mee te beleven op de schouders van filosoof Luc Devoldere.